Annons

“När jag tränar vaknar jag piggare och har mer ork”

Träning höjer humöret, förbättrar sömnen och hjälper till att hantera stress. Det räcker med så lite som en kvarts rörelse om dagen för att stärka vår mentala hälsa. Det kan såväl influencern och småbarnsföräldern Penny Parnevik som ny forskning från Asics skriva under på.

Dramatic Transformation ASICS Penny Parnevik

SKILLNADEN SKER INUTI – Penny Parnevik före och efter ett träningspass.

© ASICS
Jag har en helt annan glädje och ork när jag får endorfiner. Jag får ‘pep in my step’!
— Penny Parnevik

Att må bra mentalt är också hälsa, och en väg till ökad psykisk hälsa är att träna. Jakten på endorfiner är både viktigare och mer motiverande än strävan efter en estetiskt tränad kropp. Vi ser ofta före- och efterbilder med bara kroppslig förvandling i fokus. En ny undersökning som Asics har gjort visar att en majoritet av svenskarna, 78 %, tror att samhällets bild av den perfekta kroppen påverkar vår mentala hälsa negativt och 63 % blir omotiverade av bilder på så kallade perfekta kroppar.

Hälsosamma kroppar kan se ut på massor av sätt. Den viktiga och riktiga förändringen sker inuti och syns inte på samma sätt, menar influencern Penny Parnevik, som använder sina sociala kanaler för att sprida budskapet om att man ska röra på sig för sitt psykiska välmående.

“Det som får mig motiverad att träna är att jag blir piggare i vardagen och att jag inte blir lika lättirriterad!”

En kvart om dagen stärker den mentala hälsan

Just den effekten stöds av forskningen. Under 2021, genomförde Asics en undersökning tillsammans med forskaren Brendon Stubbs.

I studien skulle vanliga motionärer pausa sin träning under en vecka. Både det kognitiva och känslomässiga välbefinnandet påverkades hos deltagarna. När de aktiva människorna slutade röra på sig sjönk bland annat deras självförtroende med 20 %, energinivån gick ner 23 % och deras förmåga att hantera stress minskade med 22 %.

Deltagarna i studien kontrollerades sedan när de återgick till sina vanliga träningsrutiner och alla upplevde då en omedelbar förbättring i sitt sinnestillstånd – vilket visar hur snabbt de negativa effekterna av inaktivitet kan vändas. Studien visade att det räcker att träna 15:09 minuter om dagen för att stärka den mentala hälsan och lyfta det mentala välbefinnandet, även efter en period av inaktivitet. Det är något Penny Parnevik känner igen sig i.

“Under min tid i high school var jag aktiv, för det var ett krav från skolan att delta i en lagsport. Jag fick endorfiner gratis den vägen, och tog dem för givet. Men när jag började på college fanns inte längre det kravet, och jag slutade träna med resultatet att jag blev orkeslös och trött, jag ville sova mitt på dagen och så. Det påverkade mig verkligen.”

Penny Parnevik fick sedan barn och livet kom under en period mellan henne och träningen. Tills hon erbjöds medverka i Let’s Dance och återupptäckte rörelseglädjen, som hon hållit i sedan dess.

“Jag är, som alla småbarnsföräldrar, väldigt trött. Men med min erfarenhet om vad bara 15 minuters träning kan göra för min mentala hälsa och hur mycket energi det ger mig har gjort det till en självklarhet för mig att vilja röra på kroppen! Jag har en helt annan glädje och ork när jag får dom där endorfinerna. Jag får ‘pep in my step’, som man säger i USA.”