Så klarar du kylan

Kyla är inte skadligt när man löptränar - för den som klär på sig ordentligt.

Kall luft värms upp på vägen till lungorna. Men kryper temperaturen ner mot minus femton grader bör man helst låta bli att träna, för att undvika att lungorna skadas. Men det är inte bara när det är många minusgrader det känns kallt - ligger det runt nollan men blåser känns det som om det vore minus tio grader.

Ställ in träningen om det är kallare än -15 grader.

Försök om möjligt att börja i motvind, så att du får medvind på vägen tillbaka.

Undvik intervallträning när det är minusgrader. Bygg upp din form utan att pressa dig för hårt.

Använd reflexer i mörkret samt rejäla skodon så att du slipper halkolyckor.

Löptips i kylan

  • Klä dig i flera tunna lager istället för ett fåtal tjocka. Svettas du mycket kan du alltid ta av dig ett lager i motsats till om du bara har en tjock tröja på dig.
  • Varma dagar kan du ta av antingen det innersta eller yttersta lagret. Kom ihåg att du helst ska känna dig lite frusen innan du ger dig iväg. Om du har det varmt och skönt har du troligtvis för mycket kläder på dig och kommer att svettas onödigt mycket.
  • Värm upp med några stretch-övningar för framför allt lår och vader innan du ger dig ut.
  • Kom ihåg att dricka rikligt både före och efter träningen. Även om det är kallt förlorar kroppen mycket vätska, men du märker det inte på samma sätt som när du springer i värme.
  • Börja i lugnt tempo så att hjärta och lungor hinner vänja sig vid ansträngningen i den kalla luften.
  • Vänta med att stretcha tills du har fått av dig de fuktiga kläderna och tagit en varm dusch. Det spelar egentligen ingen roll när du stretchar - bara du gör det.