Löpning är lika viktigt som sex

Vilket väljer du – att svettas mellan lakanen eller i ute löpspåret? För många svenska kvinnor blir det valet knepigt. De flesta värderar aktiviteterna lika högt, visar en undersökning som I FORM har gjort.

Shopping, fika, tv-kvällar och ett samtal till mamma går dock bort till fördel för tid i löpspåret.

I undersökningen på iform.se deltog 1 774 kvinnor i åldrarna 15-60 år och svaren är entydiga; kvinnorna väljer att snöra på sig skorna och springa framför en rad sociala vardagsaktiviteter. Att just löpning tilltalar så många kvinnor förklarar I FORMs chefredaktör Karen Lyager Horve med de snabba effekterna motionsformen ger:

  • Löpning är lite av ett universalmedel, på relativt kort tid kan du boosta din form genom att springa dig till en sund vikt, mindre stress och mer glädje.

Karen Lyager Horve

Lika viktigt som att komma ut och löpa tycker kvinnorna bara att sex och tid med vänner och familj är. Så många som en tredjedel skulle hellre löpa än att rulla runt i sänghalmen om de ställdes inför valet.

Det enda som är tveklöst viktigare än löpning är att sköta jobbet ordentligt, visar undersökningen.

Drömmer om halvmaraton

Majoriteten av kvinnorna i undersökningen springer tre gånger i veckan. Fem kilometer är den vanligaste distansen, liksom drömmen om att kunna springa en halvmara.

  • Så många som 29 procent, alltså nästan var tredje löpare som deltog i undersökningen drömmer om att klara de 21,1 kilometrarna. För två år sedan var det bara var femte som vågade tänka i de banorna, säger Lyager Horve.

Och den som tänker sig tekniknörden som en typisk man får tänka om.

  • Vi kvinnor har blivit riktigt bra på att följa träningsprogram och utmana oss själva, också när det gäller tekniska prylar, fortsätter Lyager Horve.

Mp3-spelare, pulsmätare och mobiltelefon är de populäraste hjälpmedlen för att förbättra formen, enligt undersökningen.