Jo - långa steg gör dig snabbare

Tvärtemot vad man tidigare trott är det faktiskt minst lika viktigt att ta långa steg, som att ta många steg i minuten. Lär dig framgångstekniken här.

Siktar du på en riktigt bra tid i årets motionslopp ska du öva dig i att ta långa steg.

Slutsatsen kom efter att forskarna har studerat löptekniken hos 150 riktigt duktiga löpare. Alla löpare hade ungefär samma stegfrekvens (92–94 steg per minut) oavsett hur snabbt de sprang – så de snabbaste sprang alltså med de längsta stegen.

Brittisk studie bekräftar

En studie från London Marathon stärker påståendet. Här såg forskarna att ju längre steg som löparna tog, desto bättre sluttider fick de.

Kvinnor tar faktiskt fler steg i minuten än män, men deras steg är kortare och därför kommer de i mål efter männen.

Så får du långa steg

  • Stå med samlade ben och ta tag i en vägg. Svinga växelvis vänster och höger ben så långt fram och tillbaka du kan i cirka 30 sekunder per ben.
  • Låt benen hänga avslappnat så att du inte forcerar rörelsen. Ett långt steg kräver mer energi. Därför ska du förbättra styrkan och smidigheten i benen och i fötterna.

ÖVNING:

Spring uppför en svagt lutande backe (cirka 100 meter). Fokusera på att sträcka det bakre benet och den bakre foten i varje steg.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background