Annons

Få hjälp med dina onda fötter

Sommaren är en tid när vi alla vill passa på att vara aktiva utomhus så mycket som vi bara kan. Allt från Powerwalks i staden till härliga joggingrundor i motionsspåret ihop med ett svettigt pass på utegymmet är bara några av alla saker som många tycker hör sommaren till.

För många svenskar så kan också onda fötter störa träningen på ett- eller fler sätt. Smärtsamma liktornar är bara en av dessa saker som kan hindra oss från att få ut det av vår träning som vi egentligen vill.

En liktorn är en samling tjock hård hud på ett mindre ställe, vanligtvis så är en liktorn cirkelformad. Liktornar uppstår vanligtvis på grund av att våra skor utsätter huden för tryck och gnidningar under en längre tid men kan också uppstå på grund av felaktig teknik och snedbelastning. En liktorn uppstår ofta på en- eller flera av tårna men än vanligare är att de förekommer på undersidan av foten, när man sedan utsätter liktornen för tryck så är det ofta smärtsamt. Behandling av liktorn är som tur är väldigt enkelt att kunna utföra själv.

Så behandlar du din liktorn

  • Tappa upp ett skönt fotbad och droppa ner ett par droppar ren australiensisk Tea Tree-olja i fotbadet. Oljan kommer att hjälpa till att luckra upp liktornar och hård hud och se till att eventuella orenheter också försvinner.
  • Gnid sedan försiktigt liktornen med en pimpsten när fötterna är våta och mjuka.
  • För att motverka att liktornar, hälsprickor och svamp uppstår så är det som alltid viktigt att tvätta och torka fötterna noga. Se även till att du efter fotbadet mjukgör och vårdar huden med en bra kräm som också innehåller naturens egen läkekraft, en ren Tea Tree-olja.

På närmaste apotek kan du även finna liktornsplåster och liktornspenna som också kan hjälpa dig att få bort dina smärtsamma liktornar. Skulle inte din egen behandling hjälpa så kan det också vara dags att kontakta en bra fotterapeut som får hjälpa dig med dina fotproblem.

Att hitta grundorsaken till att liktornar, svamp, hälsprickor uppstår är också viktigt för att inte få dessa att återkomma. Se också över vilka skor du använder och hur du belastar din fot vid fotnedsättning, detta kan alltid en bra sportbutik hjälpa dig med.

Ett bra sätt att också lindra befintliga liktornar eller andra smärtande fotproblem är också att investera i ett par bra tryckavlastande skosulor. Även en tryckavlastande skumkudde över det område där liktornen finns kan också ge skön smärtlindring.