7 tips - innan du ger dig ut
Ska du börja löpträna eller har du redan kommit igång? Här får du hjälp på vägen.
Ska du börja löpträna eller har du redan kommit igång? Här får du hjälp på vägen.
Du har bestämt dig för att börja springa och till en början går det bra men efter ett par veckor tycker du det är tråkigt och enformigt. Det är nu du behöver några råd på vägen:
Sänk ambitionsnivån något. Är du ovan att springa, kan du glömma allt om att springa ett maraton efter bara några månaders träning. Tänk på att det kan ta flera år att vänja kroppen vid att löpa. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler, glöm inte att smärta är ett tecken på att något är fel och då är en paus aldrig fel.
Lägg in löpning som en fast del i träningsprgrammet - välj vissa dagar då du springer. Detta är ett enkelt sätt att få disciplin nog att du ger dig ut att springa även då du inte känner för det.
Valet av skor är oerhört viktigt eftersom en stor del av alla skador beror på dåliga skor. Många löpare springer snett på fötterna. Därför är det väldigt viktigt att du köper skor som passar till just dina fötter, be om hjälp i butiken och testspring gärna skorna på löpband om möjligt.
Senast två timmar före träningen bör du äta om du vill få en bra löprunda. Det bör dessutom vara lättsmälta kolhydrater som banan eller russin.
Du kan förlora upp till två liter vätska i timmen när du springer. Lider kroppen brist på vätska minskar prestationsförmågan. Det är därför viktigt att fylla på vätskedepåerna ordentligt innan träningen - men håll dig till vatten. Kalla eller söta drycker ligger bara och skvalpar i magen innan de når ut till de arbetande musklerna.
Om du är över 30 år och det är många år sedan du tränade, kan det vara en god idé att börja med en hälsoundersökning hos läkaren för att undvika obehagliga överraskningar.
Det är viktigt att du hinner stretcha både före och efter löprundan. Har du ont om tid så välj hellre en kortare runda än att hoppa över stretchövningarna.