Kom-ihåg-lista när du köper inlines

Här är några av de viktigaste sakerna du ska tänka på när du köper inlines

Komfort
Komforten är helt avgörandes så prova dig fram tills du hittar ett par som passar din fot perfekt. Hälen skall sitta helt fast och du bör kunna vifta med tårna.

Långa skenor

Långa skenor är vanliga på femhjulingar och de är också de som ger mest fart. Viktigast är emellertid att allt är lätt och stryktåligt.

Hjul
När det kommer till hjul handlar det om storlek och hårdhet. Vad du väljer beror på hur, och var, du kör. Generellt gäller att ju större hjul, desto mer fart. Ju mindre de är desto bättre kontroll får du och desto snabbare kan du manövrera. Hårda hjul kan vara obehagliga, och mjuka hjul slits fort.

Snören
Snören eller spännen är inte avgörande, men det är bra om du kan reglera knäppningen så mycket som möjligt - till exempel genom att finjustera spännena.

Stödet
Skons stöd påverkar både din teknik och körglädje. I så kallade softboots är stödet ihopbyggt med innerskon. Andra typer av skor ger stöd genom en hård yttre känga i plast. Viktigast är att skon ger stöd åt vristen.

Kullager
Kullager är en hel vetenskap och det finns inga enkla svar. Lagrens finhetsgrad anges i Abec, 1, 3, 5 och 7. Inom varje grad finns det såväl bra som dåliga lager. Det bästa rådet är därför att ta reda på vad du behöver och fråga mer än en gång.