Handboll

Vad kräver handboll?

Handbollen föddes i slutet av 1800-talet i Danmark. Det är den näst största sporten där (efter fotboll) och speciellt de danska handbollstjejerna är otroligt duktiga och populära. I Sverige introducerades handboll på 1910-talet i Karlskrona och Svenska Handbollförbundet bildades 1931.

Handboll är en stor sport även i Sverige. Några fakta: 22 distriktsförbund, 630 föreningar, 4 000 seriespelare och 100 000 spelare. Sverige har som enda nation deltagit i samtliga herr-VM som spelats (1938-1997).

Vad är det bra för?

Handboll är bra för cirkulation, kondition och samtliga stora muskelgrupper. Först och främst är det axelpartiet och benen som får arbeta. Det uppstår en del skador i handboll men de flesta av dem är inte av allvarligare karaktär. Bland elitspelarna - speciellt de kvinnliga - är korsbandsskador ett stort problem. Men hos motionärer är det mest stukade fingrar och vridna anklar som plågar. Förvisso är handboll en kontaktsport men spelet är inte så fysiskt hårt som det kan verka när man är åskådare.

En smula kännedom om spelet är en fördel. Många motionärer som börjar spela i vuxen ålder har ofta spelat handboll som barn. Men det är inte något krav. Det viktigaste är att lusten finns och att man tycker det är kul att spela. Och så gör det naturligtvis inte något om du kan fånga en boll. Den sociala aspekten är viktig i handboll och som motionär är tredje halvlek också en viktig del i handbollsspelandet. Med den enorma spridning som finns är det möjligt att spela handbollsmatcher på vilken nivå som helst oavsett var i landet man bor.

Newsletter background