Annons

Gör utomhusträningen kul i höst och vinter

Träning är bra för hälsan och kan göras på många olika sätt. Man behöver inte alltid gå till ett gym för att träna, utomhus är minst lika bra. Det finns något speciellt med att träna i naturen som gör det mer kul och inspirerande.

En av fördelarna med att träna utomhus är att det finns många olika sätt att göra det på. Man kan till exempel gå eller springa, men även cykla och paddla är bra alternativ. Det finns något för alla smaker!

Det är också bra för motivationen att träna utomhus. När man tränar inne på ett gym kan det ibland kännas lite trist och monotont, men ute i naturen finns alltid något nytt att upptäcka. Man kan till exempel ta en annan route när man går eller springer, eller utforska nya områden med cykeln eller till fots.

Friluftsliv – hur du tar tillvara de kalla månaderna på bästa sätt

Friluftsliv är ett fantastiskt sätt att ta tillvara de kalla månaderna på bästa sätt. Man får frisk luft, motion och samtidigt kan man uppleva den vackra naturen. Det finns många olika aktiviteter man kan göra ute i naturen under vintern, och det är en bra idé att ha några favoriter som man alltid gör. Man kan till exempel åka skidor, snowboard, pulka eller bara ta en promenad i den friska luften. Oavsett vad man väljer att göra, är det alltid trevligt att komma hem till en varm dusch efter en dag ute.

Det finns några saker man bör tänka på när man ska ut i naturen under vintern. Man måste ha rätt kläder för att inte frysa, och det är också viktigt att ha bra skor. Man bör även ta med sig lite mat och dryck, eftersom det kan bli svårt att hitta mat och dryck ute i naturen. Det är alltid en bra idé att göra lite research innan man ger sig ut på en aktivitet, så att man vet hur länge den tar och vilka föremål man behöver. Hos friluftskoll kan DU få koll på allting som har med träning utomhus att göra. Du kan jämföra utrustning, kläder, skor och läsa på om allt du kan tänka dig på ämnet träning i naturen.

Vad är det bästa sättet att motivera sig själv för uteaktiviteter på dessa årstider?

Ett av de bästa tipsen för att finna inspirationen och motivationen för utomhus träning är att ha bra och rätt utrustning. Har man råd att köpa något nytt, så motiverar det alltid lite extra att få komma ut och använda det. Ett par nya skor om man tycker om att promenera, förslagsvis som håller värmen bra, är ett förslag. Någon slags stegräknare är också väldigt kul att ha så man kan mäta sin träning även utomhus, och sedan sätta upp mål för sig själv om hur långt eller länge man vill gå i veckan till exempel. Man kan också ta en klass eller gå med i en grupp för att lära sig mer om uteaktiviteter. Det finns också många olika appar och webbplatser som man kan använda för att hitta aktiviteter i närheten av en.

Förena nytta med nöje lockar alltid, så varför inte kombinera din träning i naturen med vad annat gott naturen har att erbjuda, som bär och svamp som väntar på att bli plockade längst promenaden.

Den svenska naturen är som vackras på höst och vinter, så om du tycker om att fotografera kan du även ge dig ut med kameran på en långpromenad och fastna i allt vackert som går att föreviga.

Vilka typer av kläder är lämpliga för träning i naturen under hösten och vintern?

Det finns många olika typer av kläder som är lämpliga för träning utomhus under hösten och vintern. Om man ska gå ut och promenera, är det bra att ha en varm jacka, ett par långbyxor och ett par bra promenad eller vandringsskor som är vattentäta. Det är alltid bra att köra lager-på-lager metoden när man är ute och det är kallt, då man kan plocka av sig ett plagg i taget om man skulle bli varm eller svettig. Ett bra underställ i tillexempel bambumaterial håller värmen bra då det andas så det inte blir så fuktigt. En tunnare mössa är också bra att ha, då hela kroppen lätt kan bli kall om huvudet är kallt.

Träningen blir alltid roligare om du inte fryser, så se till att du ger dig själv rätt förutsättningar genom att klä dig rätt.

Det är alltid roligare att träna utomhus när det är varmt, men det finns faktiskt en del aktiviteter som även kan vara kul under de kallare månaderna. Dels så är det extra skönt att få lite frisk luft, och dels så blir man ofta mer motiverad när man ser hur mycket andra också har lust att träna trots kylan. Bjud in kompisarna och gör en vana av utomhus träning så att ni kan njuta av både träningen och sällskapet!