5 kilo på 50 dagar: Uthållighetsträning

Ge dig i kast med värdefull motion som inte gör dig hungrig.

Därför:

Långa, lugna träningsturer är mumma för fettförbränningen. Det beror inte som vi tidigare trott på magiska fettförbränningszoner, utan helt enkelt på att även relativt otränade personer kan hålla på att träna under tid, om bara intensiteten är låg.

Samtidigt spelar uthållighetsträningen på samma planhalva som vardagsaktiviteter genom att primärt höja energiuttaget från kroppens fettreserver. Undersökningar visar att just den förbränningskällan kan utnyttjas utan att det gör att vi blir mer hungriga.

Därmed blir det ganska lätt att hålla på de kalorisnåla kostramarna, som är en förutsättning för att träningen påverkar vikten.

Så gör du:

  • Är du inte van vid att löpträna så välj powerwalking som uthållighetsträning. Avgörande för ditt utbyte är inte hur du väljer att springa eller gå, utan att du avklarar en massa kilometrar. Ju längre tid, desto bättre – försök att komma upp i minst en timmes varaktighet. Det bränner omkring 350 kcal, motsvarande 50 gram fett från kroppen.
  • Håll intensiteten nere. Det är allt för lätt att ge full gas under träningen, men det minskar faktiskt ditt utbyte eftersom du blir trött snabbare. Använd andningen som indikator för om du har valt rätt tempo. En djup, kontrollerad andning då du kan samtala i korta meningar eller – med lite god vilja – sjunga för dig själv är optimalt.
  • Ge fettförbränningen en extra knuff genom att träna direkt före en huvudmåltid. Kolhydratreserverna är låga och kroppen förbränner fett i ökat omfång. Se upp så att blodsockret inte sjunker för snabbt så att du blir hungrig./li/ul