Fyra snabba tips mot akut matsug

Här får du fyra knep att ta till när du för femtioelfte gången är på väg till kylskåpet eller godislådan.

1. Stanna

... och ta ett glas vatten. Då får du en chans att fundera över vad det är du behöver. Är du verkligen hungrig? Om svaret är ja så ta en titt i kylskåpet och hitta något rätt och gott att stoppa i munnen och njut av det. Men kanske är du närmare rastlös, stressad eller deppig? Försök då göra något som helt akut kan dämpa den känslan och som inte är mat. Ta en promenad, ring till en väninna eller laga en kopp te.

2. Studera ditt framtids-jag

Föreställ dig själv som du ser ut när du har gått ner i vikt. Tänk efter vad hon skulle göra nu. Se henne framför dig och överväg om det är klokt att äta nu om du vill vara liksom hon.

3. Känn efter i magen

... hur det skulle kännas om du äter den där påsen vingummi. Kan du märka hur den skulle ligga som en massiv och osmältbar klump i magen? Eller den där halva litern vaniljglass? Du vet att du kommer att sova dåligt om du äter glass precis innan du ska lägga dig. Tänk framåt och påminn dig själv om hur du mår efter att har tröstätit och använd det som argument för att låta bli.

4. Ge dig själv en mental kram

Föreställ dig ett vitt ljus eller värme på den punkt du känner ditt magsug. Eller föreställ dig att du omger dig själv med mjuk musik. Det låter kanske alternativt i överkant för dig. Men vissa människor kan träna sig till att dämpa matsuget genom att på det sättet ge sig själv lite snabb omsorg eller en symbolisk kram.