Kalvkött med choklad på späd spenat och vita bönor

9 timmar
730 kcal

Kalvkött står högt på många listor över favoritmat. Nu kan du njuta den i en lite mer chokladinspirerad version. Supergod - och nyttig!

Kalvkött med choklad på späd spenat och vita bönor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 50 g vita bönor (100 g om de är färdigkokta)
  • ½ kg kalvfilé
  • Extra jungfruolja
  • 20 g choklad, 85 %

Rub

  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk söt paprika
  • 1 tsk torkade enbär
  • ½ tsk stötta chiliflingor
  • 2 tsk raw lakritspulver
  • ½ tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk havssalt
  • 10 tag med pepparkvarnen
  • 100 g späd spenat
  • 2 palsternackor
  • 2 salladslökar
  • 1 näve röd basilika

Dressing

  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 tsk grov senap
  • 1 msk äppelcidervinäger

Tillagning

  • Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen, så att de är klara till serveringen. (Blötlägg i minst 8 timmar, skölj och koka i lättsaltat vatten i cirka 35 minuter, tills de är mjuka.)

  • Sätt ugnen på 120 grader, ej varmluft. Skär köttet i skivor, bryn dessa i en stekpanna.

  • Lägg rub-ingredienserna i en mortel, mortla till en homogen massa.

  • Gnid köttet med rub, lägg det på ett ugnsfast fat, klä in det i aluminiumfolie.

  • Ställ det i ugnen i 4 timmar, ta bort folien den sista timmen.

  • Skölj och slunga spenaten torr. Skala och skär palsternackorna i stavar, rosta dem i lite olivolja. Gör i ordning salladslökarna och skär dem i skivor.

  • Ta ut köttet och ta bort fettkanten.

  • Finriv chokladen över det varma köttet. Riv isär köttet i munsbitar med två gafflar.

  • Servera spenaten med kött, palsternackor, ljumma bönor, salladslök och basilika.

  • Vispa ihop dressingen, smaka av med salt och peppar och ringla över cirka 1 msk per person.