Kalvkött med choklad på späd spenat och vita bönor

Kalvkött står högt på många listor över favoritmat. Nu kan du njuta den i en lite mer chokladinspirerad version. Supergod - och nyttig!

25 november 2013 av I FORM-redaktionen

Kalvkött med choklad på späd spenat och vita bönor

2 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 4 timmar

Tid totalt: 9 timmar - Blötläggning: 8 timmar

INGREDIENSER

50 g vita bönor (100 g om de är färdigkokta)

½ kg kalvfilé

Extra jungfruolja

20 g choklad, 85 %

Rub

1 tsk fänkålsfrö

1 tsk söt paprika

1 tsk torkade enbär

½ tsk stötta chiliflingor

2 tsk raw lakritspulver

½ tsk riven muskotnöt

1 tsk havssalt

10 tag med pepparkvarnen

100 g späd spenat

2 palsternackor

2 salladslökar

1 näve röd basilika

Dressing

1 dl kallpressad rapsolja

1 tsk grov senap

1 msk äppelcidervinäger

Tillagning

  • Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen, så att de är klara till serveringen. (Blötlägg i minst 8 timmar, skölj och koka i lättsaltat vatten i cirka 35 minuter, tills de är mjuka.)
  • Sätt ugnen på 120 grader, ej varmluft. Skär köttet i skivor, bryn dessa i en stekpanna.
  • Lägg rub-ingredienserna i en mortel, mortla till en homogen massa.
  • Gnid köttet med rub, lägg det på ett ugnsfast fat, klä in det i aluminiumfolie.
  • Ställ det i ugnen i 4 timmar, ta bort folien den sista timmen.
  • Skölj och slunga spenaten torr. Skala och skär palsternackorna i stavar, rosta dem i lite olivolja. Gör i ordning salladslökarna och skär dem i skivor.
  • Ta ut köttet och ta bort fettkanten.
  • Finriv chokladen över det varma köttet. Riv isär köttet i munsbitar med två gafflar.
  • Servera spenaten med kött, palsternackor, ljumma bönor, salladslök och basilika.
  • Vispa ihop dressingen, smaka av med salt och peppar och ringla över cirka 1 msk per person.

näringsinnehåll per person

Energi: 730 kcal

Protein: 67,8 g

Fett: 25,4 g

Kolhydrat: 67,2 g

Kostfiber: 18,6 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar