Provencalskt lamm

40 minuter
520 kcal

Husmansklassiker med rotfrukter och tapenade.

Provencalskt lamm

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g putsad lammfilé
  • 4 dl blandade örtkryddor av gräslök, timjan, rosmarin, basilika, salvia
  • 1 schalottenlök
  • 2 fett vitlök
  • Salt och peppar
  • 2 tsk olivolja
  • Rivet skal av ½ KRAV-märkt citron
  • Lite saft från citronen
  • 4 persiljerötter
  • 8 blekselleristjälkar
  • 300 g grön squash
  • 10 fett vitlök med skal
  • 4 dl buljong (grönsaks- eller kalvbuljong)
  • 2 msk olivtapenade

Tillagning

Hacka alla örtkryddorna fint och blanda dem med finhackat citronskal och schalottenlök. Bryn köttet som är saltat och pepprat cirka 2 minuter på varje sida i en panna i oljan. Klappa sedan in de finhackade örterna på köttet så att det nästan packas in i örtkryddor. Tillsätt eventuellt lite citronsaft.

Skala rotfrukterna och skär dem ihop med squashen och blekselleri i grova, rustika bitar som blandas med de hela vitlöksklyftorna. Lägg blandningen som botten i en ugnsfast form och häll på buljongen. Lägg på lammköttet och ställ det i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter. Servera med en klick tapenade att doppa grönsakerna i.