Italiensk slowfood för maratonälskaren

4,5 timmar

Italiensk mat, när den är som bäst! Siciliansk gryta med oxkött och svarta oliver som behöver lika lång tid som det tar för dig att springa ett maraton för att bli riktigt bra.

Italiensk slowfood för maratonälskaren

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g oxkött i mindre bitar (lår, bog eller hals)
  • Salt och peppar
  • 1 skiva pancetta, 10 g (italienskt bacon)
  • 2 tsk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 3 fett stora vitlöksk
  • 2 morötter
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 knippa persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 2 peperoncino (små italienska, torkade chilifrukter)
  • dl rödvin
  • 2 dl tomatsås från flaska
  • 30 g små svarta oliver
  • 20 g torrostade pinjenötter
  • 1 ekologisk citron, saft och skal

Så gör du

  • Skär pancettan i mindre bitar, bryn dem i olja och ta upp ur grytan. Strö salt och peppar över oxköttet och bryn i grytan.
  • Tillsätt lök, vitlök och peperoncino. Hacka morötter, selleri och det mesta av persiljan fint, blanda sedan och dela i två portioner.
  • Resten av persiljan, rosmarin och lagerblad binds till en bukett.
  • Rödvin och tomatsås hälls runt köttet. Lägg tillbaka pancettabitarna i grytan.
  • Kryddbuketten läggs bredvid och den ena hälften av grönsaksblandningen läggs överst. Rör runt allt med lite vatten.
  • Lägg på locket och låt grytan småkoka i fyra timmar på mycket låg värme. Man kan med fördel sätta grytan i ugnen med lock i fyra timmar på 75 grader.
  • Tillsätt oliverna, citronsaften, -skalet och pinjenötterna och smaka av.
  • Fiska upp buketten, tillsätt resten av grönsakerna och låt koka i fem minuter. Strö över färsk persilja.