Grillad lammlever

35 minuter
554 kcal

Husmorsklassiker i spännande kombination med jordgubbskräm.

Grillad lammlever

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g lammlever i skivor
  • 250 g jordgubbar
  • 400 g små färska rödbetor
  • ½ kruka timjan

Tillbehör:

  • 100 g grovt dinkel

Från ditt baslager:

  • 35 g socker
  • 1 tsk potatismjöl/maizena
  • Salt
  • Peppar
  • Balsamico
  • Olivolja

Tillagning

Koka rödbetorna i ca 30 minuter. Gnugga av skinnet och skär rödbetorna i små tärningar.

Koka jordgubbarna (spara några till garnering) med socker under lock till en kraftig kräm, som kan redas med lite potatismjöl eller maizena utrört i lite kallt vatten. Om du använder potatismjöl får det inte koka. Om du använder maizena ska det koka i en minut. Blanda rödbetorna med jordgubbskrämen och smaka av med salt, peppar och timjan.

Gnid in levern i olja, salta och peppra och stek den i en grillpanna eller kolgrill. Strö på massor av färsk timjan och droppa över balsamico vid servering. Ät grovt bröd till.

Sund bonus

Rätten är proppfull med vitaminer och mineraler. Järninnehållet är till exempel jättehögt och utnyttjandet av det blodproducerande mineralet stöds av de stora mängderna C-vitamin. Utöver det innehåller rätten massor av betakaroten och en rad B-vitaminer.