Äpplen i grönt

2 dagar

En fantastisk dessert med lite sting från fänkål.

Äpplen i grönt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 stora syrliga äpplen
  • 1 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 75 g socker
  • 50 g fänkålsknöl
  • 5 fänkålsfrön
  • Dill till garnering

Så här gör du

  • Koka vatten med 100 gram socker och fänkålsfrön till en sirap. Det tar cirka 5 minuter.
  • Tvätta och skär fänkålen och behåll så mycket som möjligt av det gröna toppskottet.

  • Hacka allt fint och koka det med den silade sirapslagen, tills det är mjukt.

  • Mixa massan och kör den i en glassmaskin. Frys in den över natten.

  • Kärna ur det ena äpplet och skär det i bitar.

  • Strö på socker och baka bitarna i ugnen i 150 grader i cirka 10 minuter.

  • De två nästa äpplena skalas och kärnas ur och kokas mjuka i vatten med lite socker.

  • Massan mixas till ett krämigt skum.

  • Vitorna vispas stela och sega med resten av sockret och vänds ner i äppelskummet så att det blir en mousse.

  • Det sista äpplet skärs i klyftor och torkas i ugnen över natten på cirka 50 grader.

  • Desserten läggs upp med en botten av fänkål, sedan äppelbitarna toppade med äppelmoussen, lite dill och garnera med en äppelklyfta.