Äpplen i grönt

En fantastisk dessert med lite sting från fänkål.

12 september 2012 av I FORM

4 personer

4 stora syrliga äpplen
2 äggvitor
2 dl vatten
150 g socker
100 g fänkålsknöl
10 fänkålsfrön
Dill till garnering


  • Koka vatten med 100 gram socker och fänkålsfrön till en sirap. Det tar cirka 5 minuter.

  • Tvätta och skär fänkålen och behåll så mycket som möjligt av det gröna toppskottet.
  • Hacka allt fint och koka det med den silade sirapslagen, tills det är mjukt.
  • Mixa massan och kör den i en glassmaskin. Frys in den över natten.
  • Kärna ur det ena äpplet och skär det i bitar.
  • Strö på socker och baka bitarna i ugnen i 150 grader i cirka 10 minuter.
  • De två nästa äpplena skalas och kärnas ur och kokas mjuka i vatten med lite socker.
  • Massan mixas till ett krämigt skum.
  • Vitorna vispas stela och sega med resten av sockret och vänds ner i äppelskummet så att det blir en mousse.
  • Det sista äpplet skärs i klyftor och torkas i ugnen över natten på cirka 50 grader.
  • Desserten läggs upp med en botten av fänkål, sedan äppelbitarna toppade med äppelmoussen, lite dill och garnera med en äppelklyfta.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar