Välj frukt – också för miljöns skull

Välj frukt och grönt istället för godis, då gör du en insats både för din kropp och för vår miljö.

Detta enligt en studie som genomfördes av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. I den baserades på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp på 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis.

Mjölkchoklad största boven

Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan. Godis påverkar klimatet mest och exempelvis skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis. Mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, vilket motsvarar 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background