Färska råvaror slår burkmaten med hästlängder, men det finns faktiskt några alternativ där burkmaten är minst lika bra – och ibland bättre. Här får du tips på 8 matvaror du med fördel kan köpa på burk.
1. Makrill i tomatsås*Huvudingredienser: 2/3 makrillfilé, tomatpuré, vatten, växtolja och socker.
Så sunt är det: Makrillen är full av omega-3-fettsyror. En burk täcker faktiskt hela dagsbehovet av dessa hälsobringande fettsyror. Proteinerna är av hög kvalitet och sörger både för bra mätthet och förstklassig återhämtning. Andra goda kvaliteter är innehållet av D-vitamin som är bra för hud, hår och ben. Makrillen innehåller också selen som stärker immunförsvaret. Om du hittar en variant utan tillsatt socker och växtolja blir resultatet ännu bättre.
Bonusinfo:* Var inte rädd för att ha en klick majonäs ovanpå. Så länge det finns plats till det i ditt dagliga kaloriräkneskap är det bara bra att få i sig flera sunda fetter.
2. Kalamata-oliver*Huvudingredienser: Solmogna Kalamatioliver, vatten och salt.
Så sunt är det:* Du går inte miste av något som helst jämfört med färska oliver. Fördelarna är desamma; mängder av sunda oljor och kostfibrer som främjar matsmältningen. Tänk bara på att kaloriinnehållet är högt.
3. Krossade tomater*Så sunt är det: De extremt kalorifattiga tomaterna är fullproppade av immunförsvarsstärkande karotener. Det handlar framför allt om lykopen, som är tomaternas röda färgämne som du får i dig i ännu större mängder än från färska tomater. Uppvärmningen spränger nämligen cellerna så att kroppen tar upp dessa ämnen lättare.
Bonusinfo:* Rent hälsomässigt spelar det i stort sett ingen roll om du väljer ”naturella” tomater eller sådana som har tillsatta kryddor, pakrika, lök eller liknande. Till sist och syvene är det tomaterna som räknas.
4. Red Kidney Beans*Huvudingredienser: Vatten och röda kidneybönor.
Så sunda är de:* Bönorna är fulla med sunda ämnen. Konserveringen har ingen negativ inverkan på detta och du får i dig lika mycket muskeluppbyggande proteiner, energigivande kolhydrater och matsmältningsfrämjande kostfibrer som om du gjorde dig omaket att lägga torra bönor i blöt. Dessutom får du mineraler som järn och kalium, men också en del B-vitaminer, även om 25-30 procent av dessa har gått förlorade i processen.
5.Tonfisk i vatten*Huvudingredienser: Tonfiskbitar, vatten och salt.
Så sunt är det: Du kan maximera både muskeluppbyggnad och mätthet genom att sätta tonfisk på menyn. Tonfisk är en ren proteinbomb och på bara en burk täcker du enkelt 25 procent av dagsbehovet. Andra goda egenskaper är att den innehåller kalium, D-vitaminer och inte minst immunförsvarsstärkande selen.
Bonusinfo:* Tonfisk innehåller ibland mycket tungmetaller. Undersökningar visar dock att tonfisk på burk ofta innehåller färre tungmetaller än färsk tonfisk. Tonfisk på burk görs gärna av yngre fisk som därför också har mindre gifter i kroppen, medan de vuxna fiskarna används till biff.
6. Tomatpuré*Huvudingredienser:Okokta och mosade tomater samt salt.
Så sunt är det:* Koncentratet innehåller mängder av antioxidanter som är bra för immunförsvaret. Det handlar först och främst om lykopen, ett färgstoff som är släkt med morotens betakaroten. Dessutom får du i dig en hel del E- och C-vitaminer. Tomatpuré är alltså väldigt nyttigt för ditt immunförsvar.
7. Majs*Huvudingredienser: Söta majskorn. Salt och vatten.
Så sunt är det: När du har hällt av saltvattnet har du små och söta majskorn som näringsmässigt är på samma nivå som sina frusna kolleger. Därmed ger de matsmältningsfrämjande kostfibrer och mängder av B-vitaminer, som bland annat sörger för att din ämnesomsättning fungerar som den ska.
Bonusinfo:* Kolla innehållsförteckningen och välj majs som är naturligt söt. Som tumfingerregel gäller att tillsatt socker vittnar om en näringsmässigt sämre produkt.
8. Sparris*Huvudingredienser: Sparris, vatten och salt.
Så sunt är det: Sparris på burk lämpar sig ypperligt som en kalorifattig utfyllnad ibland annat soppor och grytor. Konserveringen går dock lite ut över innehållet, men det är inte värre än att du ändå får i dig massor av sunda ämnen, till exempel i form av B- och C-vitaminer.
Bonusinfo:* I stort sett alla former av konserverade grönsaker är ett bra val utifrån en näringsmässig synvinkel. På en punkt är de dock mycket sämre än färskvaror; när det gäller smak. Därför lämpar de sig bäst till mos, gryträtter och andra rätter där smak och konsistens på enskilda råvaror är mindre betydelsefullt.