Lär dig skillnaden mellan kolhydrater

Blir du förvirrad av allt prat om glykemiskt index? Vi lär dig skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater.

Det finns kolhydrater i många av de livsmedel som utgör vår baskost. Men det är stor skillnad på hur snabbt kroppen upptar olika kolhydrater i olika matvaror. Glykemiskt index (GI) är ett sätt att ranka maten. De som ger snabb energi har ett högt GI, de moderata ett medel och de långsamma kolhydraterna ett lågt GI.

Livsmedel med högt GI:

Vitt bröd, baguetter, vitt ris, cornflakes, morötter, kokt potatis, bananer, russin, honung, chokladkakor, energidrycker med glukos.

Livsmedel med måttligt GI:

Wienerbröd, socker, fibertrim, spagetti, nudlar, "brunt" ris, müsli, havregryn, digestivekex, ärtor, chips, energidrycker med sukros

Livsmedel med lågt GI:

Rågbröd, bakade bönor, sojabönnor, kikärtor, linser, haricots verts, äpplen, apelsiner, körsbär, dadlar, råa fikon, persikor, plommon, merjeriprodukter som t ex ost och mjölk.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background