Lär dig skillnaden mellan kolhydrater

Blir du förvirrad av allt prat om glykemiskt index? Vi lär dig skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater.

Det finns kolhydrater i många av de livsmedel som utgör vår baskost. Men det är stor skillnad på hur snabbt kroppen upptar olika kolhydrater i olika matvaror. Glykemiskt index (GI) är ett sätt att ranka maten. De som ger snabb energi har ett högt GI, de moderata ett medel och de långsamma kolhydraterna ett lågt GI.

Livsmedel med högt GI:

Vitt bröd, baguetter, vitt ris, cornflakes, morötter, kokt potatis, bananer, russin, honung, chokladkakor, energidrycker med glukos.

Livsmedel med måttligt GI:

Wienerbröd, socker, fibertrim, spagetti, nudlar, "brunt" ris, müsli, havregryn, digestivekex, ärtor, chips, energidrycker med sukros

Livsmedel med lågt GI:

Rågbröd, bakade bönor, sojabönnor, kikärtor, linser, haricots verts, äpplen, apelsiner, körsbär, dadlar, råa fikon, persikor, plommon, merjeriprodukter som t ex ost och mjölk.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background