Lär dig skillnaden mellan kolhydrater
Blir du förvirrad av allt prat om glykemiskt index? Vi lär dig skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater.
Blir du förvirrad av allt prat om glykemiskt index? Vi lär dig skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater.
Det finns kolhydrater i många av de livsmedel som utgör vår baskost. Men det är stor skillnad på hur snabbt kroppen upptar olika kolhydrater i olika matvaror. Glykemiskt index (GI) är ett sätt att ranka maten. De som ger snabb energi har ett högt GI, de moderata ett medel och de långsamma kolhydraterna ett lågt GI.
Vitt bröd, baguetter, vitt ris, cornflakes, morötter, kokt potatis, bananer, russin, honung, chokladkakor, energidrycker med glukos.
Wienerbröd, socker, fibertrim, spagetti, nudlar, "brunt" ris, müsli, havregryn, digestivekex, ärtor, chips, energidrycker med sukros
Rågbröd, bakade bönor, sojabönnor, kikärtor, linser, haricots verts, äpplen, apelsiner, körsbär, dadlar, råa fikon, persikor, plommon, merjeriprodukter som t ex ost och mjölk.