Topptrimma hjärnan inför jobbintervjun

Ska du på anställningsintervju eller skriva en tenta?

Se först och främst till så att hjärnan får energi så att den kan arbeta. Denna energi får du framför allt från kolhydrater i bröd, pasta och sötsaker.

Fet mat har en förslöande effekt, så glöm snabbmat och kakor när hjärnan skall arbeta. Protein verkar däremot uppiggande, så ät mycket kött, mjölkprodukter, fisk och fågel eller gör en gryta proppad med till exempel ärter, bönor eller linser. Tänk på att det ska vara magra proteinkällor. Fisken kan dock vara fet eftersom vetenskapliga undersökningar visar att omega-3-fettsyrorna till skillnad från det mättade fettet befrämjar hjärnaktiviteten. Att äta makrill, sill och ål är i stort sett det enda sättat att få i sig dessa fettsyror.

Slutligen spelar B-vitamin en viktig roll för flera av de processer som äger rum i hjärnan. De viktigaste B-vitaminerna finns framförallt i kött och fisk, men även i mjölk, fullkornsprodukter och nötter. De heter tiamin och niacin. Förutom att förbättra hjärnaktiviteten och öka koncentrationsförmågan har B-vitaminerna en stressdämpande funktion, något som är praktiskt i situationer då du måste hålla huvudet kallt och koncentrera dig på ditt arbete.