Takeaway - med gott samvete

Visst kan det vara frestande att köpa någon färdigrätt med sig. De snabba måltiderna kan faktiskt vara både sunda och lätta - i synnerhet om man själv bättrar på dem lite.

Sushi

Sushi är den mest fettfattiga typen av färdigmat. Den innehåller många näringsämnen, bland annat omega-3-fettsyror, D-vitamin, jod, zink och selen. Färsk ingefära, som tillsätts såsen, främjar matsmältningen samt vitamin- och mineralupptaget. Ris är en bra kolhydratkälla, och eftersom grönsakerna används råa finns alla vitaminerna kvar.
Tips: Kungsfisk, tonfisk och räkor är magra fisksorter medan lax är ganska fet - dock är fettsyrorna av det nyttiga slaget.

Kinamat

Kan vara förrädisk, eftersom den tillreds i mycket olja. Nyttiga råvaror som fisk, skaldjur, magert kött, massor av grönsaker samt ris eller nudlar används. Men var uppmärksam på hur maten har tillagats.
Tips: Undvik allt friterat, till exempel räkor som är tillagade på det sättet. Beställ ris, nudlar och rikligt med kokta eller råa grönsaker till stekt kött, fisk och nudlar för att reducera det totala fettintaget. Sopporna är magra, och med ris, kyckling eller räkor är de mättande.

Kebab

Du kan äta kebab med gott samvete om du fyller den rätt. Fyll pitabrödet med tunna skivor av det spettstekta köttet, massor av sallad, tomat, lök och eventuellt andra grönsaker.
Tips: Undvik dressingar av olje- och majonnnästyp. Tabasco, sojasås och syltade och hackade grönsaker är okej.

Pizza

Pizzan kan variera mycket. Den kan lika väl vara en ganska förnuftig måltid som rena fettbomben. Undvik pizzabottnar som bakats i oljesmorda pannor ("deep pan pizza"). Välj pizzor som är bakade på vanligt sätt i ugn och gjorda på mjöl, vatten och salt. Tillbehöret kan t ex vara skinka, kyckling eller tonfisk - och naturligtvis grönsaker i mängder.
Tips: Var restriktiv med osten, välj aldrig bacon och korv. Beställ sallad till eller strö över lite sallad, exempelvis rucola.