Släck törsten

Det är otrevligt att känna sig ökentorr i halsen. Men ofta låter vi det vara så, för att vi helt enkelt glömmer bort att dricka tillräckligt med vätska. Se här hur olika drycker påverkar dig.

Vatten

Är den vätska du bör dricka mest av. Alla andra drycker innehåller antingen socker, koffein, alkohol, fett eller är sötade med syntetiska sötningsmedel som du helst inte ska ha för mycket av. Ha alltid en kanna vatten stående i kylskåpet.

Mineralvatten

Kan vara ett utmärkt alternativ till läskedrycker eftersom det inte innehåller socker, tillsatser eller sötningsmedel. Du
bör dock vara uppmärksam på att vissa mineralvatten innehåller mycket salt. Välj en sort med lågt saltinnehåll.

Läskedrycker

Läskedrycker bör du vara sparsam med. De innehåller i regel mycket socker och inga näringsämnen av betydelse. Alltför många sockerhaltiga drycker kan förstöra aptiten så att du inte har plats till mer näringsrika livsmedel och drycker, t ex mjölk eller fruktjuice. Dessutom kan kolsyrainnehållet i läskedrycker ta så stor plats i magen att du inte får plats med tillräckliga mängder vätska.

Lightdrycker

Är inte heller de bästa även om de inte innehåller socker.
Syrainnehållet i syntetiskt sötade läskedrycker skadar emaljen på tänderna och orsakar karies i samma omfattning som sockersötade produkter.

Kaffe och te

Är vattendrivande i lindrig grad. De påverkar njurarna så att de utsöndrar mer vätska än du dricker. Därför bör du räkna med att du bara får nytta av cirka fyra av fem koppar. En bra idé är att alltid ha ett glas vatten vid sidan av kaffekoppen som man har söderöver där kaffet är koncentrerat. Här i Norden är kaffet inte lika starkt men vi dricker mycket! Kaffe innehåller mer koffein än te och är därför mer vattendrivande.

Mjölk

Innehåller kalk, vitaminer och många andra viktiga näringsämnen. Du kan dricka upp till en halv liter om du väljer fettfattiga sorter som minimjölk, eventuellt lättmjölk. Chokladdryck på minimjölk och fettsnåla drickyoghurtar kan vara bra alternativ men de innehåller socker.

Juicer

Grönsaksjuice, fruktjuice och naturlig fruktsaft av fläderblommor, fläderbär, röda vinbär, etc är bra vätskekällor, men de innehåller också socker eller fruktsocker. Om du vill gå ner i vikt bör du inte dricka litervis.

Alkoholhaltiga drycker

Alkoholhaltiga drycker är inte bra törstsläckare. Alkohol är förvisso vätska men innehåller nästan lika många kalorier som fett så större mängder alkohol betyder lätt några extra kilon. Alkohol är dessutom vattendrivande.