Färskpressad juice
För att få den absolut högsta halten av nyttiga ämnen ska du köpa färskpressad apelsinjuice. Ett glas med 100 milliliter täcker gott och väl ditt dagliga C-vitaminbehov och bidrar samtidigt med mikroskopiska flavonoider som stärker immunförsvaret. Eftersom färskpressad juice varken är pastöriserad eller innehåller syntetiska ämnen måste den alltid förvaras i kylskåp. Färskpressad juice håller endast ett par dagar.
Koncentrerad juice
Smak- och luktämnen kan lätt förändras, i synnerhet i apelsinjuice, och därför är det i dag vanligt att man framställer frysta koncentrat av fäskpressad saft. Ett koncentrat är nämligen mycket lättare att både förvara och transportera. Saften koncentreras genom indunstning och värms kort upp under vakuum och fryses därefter. När sedan juice framställs av koncentratet pastöriseras den för hållbarhetens skull. Därigenom slipper man också vissa oönskade enzymer i juicen. Juicen får inte spädas med mer vatten än som ursprungligen avlägsnats.
Söt eller sötad fruktsaft
Tillverkas av sur fruktsaft och tillsätts minst 200 gram socker per liter färdig fruktsaft, dock inte mer än 600 gram per färdig liter. Kan också innehålla konserveringsmedel.
Koncentrerad grönsakssaft
Grönsakssaft som tillverkats genom indunstning av en del av den naturliga vattenhalten. Produkten är avsedd att säljas direkt till konsumenten och volymen ska minst ha halverats. Färgämnen och konserveringsmedel ej tillåtet.
Långtidshållbar juice
Långtidshållbar juice är framställd av fruktkoncentrat, är högpastöriserad och håller därför upp till nio månader.
Fruktjuice-drycker
Fruktjuicer är en blandning av fruktsaft, vatten och socker och innehåller olika tillsatser. Dessutom behöver den inte innehålla mer än 5 procent naturlig fruktsaft.
Must
Kan till exempel vara svarta vinbär och då är det tal om en produkt som är tillverkad med sötad koncentrerad fruktsaft som bas med tillsats av vatten och ytterligare socker.