Rött - vitt - svart: Vilket ris är nyttigast?

Lär dig mer om svart, vitt och rött ris.

Har du också undrat vilket ris som är nyttigast? I FORM reder ut begreppen åt dig.

Vitt ris

Fiberinnehållet i en påse parboiled basmatiris är knappt nämnvärt. Med 1,3 g per 100 g ris ligger det faktiskt på mindre än en tredjedel av det, som du får av det svarta riset.

Dessutom innehåller det vita riset inte särskilt mycket vitaminer och mineraler.

Svart ris

Den mörklila färgen som kommer av det kokta svarta riset beror på antocyaniner. De kan potentiellt stärka immunförsvaret.

Fiberinnehållet är riktigt bra och säkerställer en god tarmfunktion, som håller nere kolesterolvärdet och minskar risken för vissa cancerformer. Det är även en källa till nyttigt fett.

Rött ris

Liksom det svarta riset innehåller den röda varianten potentiellt immunförsvarsstärkande antocyaniner.

Koncentrationen är dock väsentligt lägre, samma sak gäller för fiberinnehållet, som ligger på knappt 3 g per 100 g ris.
Rött ris ger dig också nyttigt fett