Rikligt med C-vitaminer sänker cancerrisken vid kött
Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött.
Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött.
Detta enligt brittiska forskare efter som gjort en studie med över 23 000 personer.
NDMA är ett av de cancerframkallande ämnena som bildas när aminosyrorna i kött möter nitrit, som ofta tillsätts som konserveringsmedel.
Mer plåster på såren
Innan du tar för dig av baconet – och sköljer ner det med en C-vitaminbomb som till exempel röd paprika – ska du dock veta att NDMA bara är en av de cancerframkallande nitritföreningar som finns i bearbetat kött och att de övriga inte påverkades av C-vitaminerna.
Därför är upptäckten bara ett plåster på såren och inte en fribiljett till att frossa.