Planera dina måltider ...

.. och var på topp hela dagen. För många kommer tröttheten smygande under dagens lopp, men det är ingen omöjlighet att hålla ångan uppe både fysiskt och mentalt med rätt matvanor.

Kostplan

Här följer en enkel kostplan som hjälper dig att hålla energin på topp hela dagen. Och drick massor av vatten - det är viktigt!

Kl 07:

Ät mycket till frukost, d v s mat som är rik på kolhydrater och fattig på fett, exempelvis flingor, grovt bröd och färsk frukt. Det ger den bästa näringen till kropp och hjärna. Komplettera med en kopp kaffe eller te. Ta god tid på dig och ät i lugn och ro.

Kl 10:

De flesta blir i regel hungriga innan det är dags att äta lunch. Ät en färsk frukt. Frukt är rikt på kolhydrater som stabiliserar blodsockerhalten fram till lunchen. En färsk frukt om förmiddagen räcker länge.

Kl 12:

Till lunch är det viktigt att få i sig massor av kolhydrater som finns i bröd, grönsaker, ris, pasta och potatis. Det är också viktigt att få protein eftersom det hjälper till att hålla hjärnans energi-
givande signalsubstanser på högsta nivå. Det betyder också att du slipper tröttheten mitt på eftermiddagen. Protein finns i kött, köttpålägg, fisk, ägg, skaldjur och ost.

Kl 15:

För att komplettera blodsockret på eftermiddagen kan du äta en frukt av något slag. Du kan också äta råa grönsaker eller en grov bulle.

Kl 18.30:

Växla mellan olika näringsrika rätter. Tänk framför allt på att få mycket grönsaker. Odla den goda smaken och ät tillsammans med människor du tycker om. Det ger näring, njutning och närvaro så att du bättre stressar av och laddar upp inför nästa dag.

Kl 22.30:

Frukt är absolut bäst och gör det också lättare att somna så att du vaknar pigg och utvilad nästa dag. Banan är särskilt bra ...