Expertsvar: Light-läsk

Fråga:

Stämmer det att man äter mer när man dricker sockerfria drycker?

Svar:

Det finns inga vetenskapliga belägg för att man blir hungrigare när man druckit en lightdryck. Forskningen hittar inte heller några bevis för att lightprodukter skulle öka risken för cancer.

Studier som indikerat det motsatta har utförts på råttor, forskarna har därför inte kunnat överföra resultaten till människor. Med utgångspunkt från det kan du lugnt dricka lightläsk.

Men även om lightvarianter av våra vanligaste läskedryckssorter gör att du får i dig mindre socker och kan fungera bra som ersättning då och då, finns det ingen anledning att välja light varje gång du känner dig törstig. Det är mycket bättre att dricka vatten, eller äkta fruktjuice, om du vill ha något med smak, eftersom det effektivt släcker törsten samtidigt som du får viktiga vitaminer och fibrer. Sådana fördelar kan du inte räkna med när det gäller lightdryck.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background