Expertsvar: Light-läsk

Fråga:

Stämmer det att man äter mer när man dricker sockerfria drycker?

Svar:

Det finns inga vetenskapliga belägg för att man blir hungrigare när man druckit en lightdryck. Forskningen hittar inte heller några bevis för att lightprodukter skulle öka risken för cancer.

Studier som indikerat det motsatta har utförts på råttor, forskarna har därför inte kunnat överföra resultaten till människor. Med utgångspunkt från det kan du lugnt dricka lightläsk.

Men även om lightvarianter av våra vanligaste läskedryckssorter gör att du får i dig mindre socker och kan fungera bra som ersättning då och då, finns det ingen anledning att välja light varje gång du känner dig törstig. Det är mycket bättre att dricka vatten, eller äkta fruktjuice, om du vill ha något med smak, eftersom det effektivt släcker törsten samtidigt som du får viktiga vitaminer och fibrer. Sådana fördelar kan du inte räkna med när det gäller lightdryck.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background