När försvinner koffeinet ur kroppen?

När försvinner koffeinet ur kroppen?

Kaffe

Hur lång tid tar det egentligen för koffeinet att försvinna ur kroppen?

© iStock

Svar:

Hur lång tid tar det innan koffeinet är ute ur kroppen? Är det onyttigt att dricka mycket kaffe?

Kroppen upptar kaffe snabbt och allt koffein är ute i blodet under loppet av en timme. Det mesta koffeinet bryts därefter snabbt ned i kroppen medan en liten rest utsöndras i urinen. En person som väger 60 kilo behöver två koppar kaffe för att känna sig uppiggad.

Det finns inga undersökningar som entydigt avslöjar om kaffe är nyttigt eller onyttigt. Man vet emellertid att koffein hämmar upptaget av vissa mineraler, bl a kalcium och magnesium.

Om man dricker mycket kaffe kan det orsaka hjärtklappning, diarré och sömnbesvär och dessutom ökar kaffe magens magsyreproduktion.

Gravida ska hålla sig till tre koppar om dagen då för mycket kaffe kan påverka fostret. Amerikanska studier pekar på att koffeinet i kaffet kan öka risken för komplikationer under graviditeten och att kvinnor har svårare för att bli gravida om de dricker mer än två koppar om dagen.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background