När försvinner koffeinet ur kroppen?

När försvinner koffeinet ur kroppen?

Kaffe

Hur lång tid tar det egentligen för koffeinet att försvinna ur kroppen?

© iStock

Svar:

Hur lång tid tar det innan koffeinet är ute ur kroppen? Är det onyttigt att dricka mycket kaffe?

Kroppen upptar kaffe snabbt och allt koffein är ute i blodet under loppet av en timme. Det mesta koffeinet bryts därefter snabbt ned i kroppen medan en liten rest utsöndras i urinen. En person som väger 60 kilo behöver två koppar kaffe för att känna sig uppiggad.

Det finns inga undersökningar som entydigt avslöjar om kaffe är nyttigt eller onyttigt. Man vet emellertid att koffein hämmar upptaget av vissa mineraler, bl a kalcium och magnesium.

Om man dricker mycket kaffe kan det orsaka hjärtklappning, diarré och sömnbesvär och dessutom ökar kaffe magens magsyreproduktion.

Gravida ska hålla sig till tre koppar om dagen då för mycket kaffe kan påverka fostret. Amerikanska studier pekar på att koffeinet i kaffet kan öka risken för komplikationer under graviditeten och att kvinnor har svårare för att bli gravida om de dricker mer än två koppar om dagen.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background