Morgonfettet skadar inte

Gillar du lite fetare mat? Ät den då på morgonen, då skadar det inte kroppen, menar forskare.

Ät fett på morgonen och magert på kvällen, rekommenderar forskare mot bakgrund av ett försök där man lät möss inta fettrika måltider på olika tidpunkter av deras vakna timmar.

Det visade sig att en fettrik måltid precis innan den aktiva perioden upphörde, medförde markanta störningar i ämnesomsättningen och påverkade både kolesterolvärdet, blodsockerregleringen och fettprocenten negativt.

Det såg annorlunda ut när den feta måltiden placerades i början av dagen. Här var kroppen helt opåverkad och fungerade perfekt, både när det kom till kretsloppsfunktionen och den generella regleringen av ämnesomsättningen.

Vi borde äta omvänt

Nu är det lite vidlyftigt att rekommendera en särskild koststrategi utifrån ett försök på gnagare. Om slutsatserna besannas, markerar de dock ett stort brott med våra nuvarande kostvanor, där frukosten ofta är fettfattig, medan middagen och en eventuell sen kvällsmat är ganska fettrik.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background