Kan jag hälla varmt vatten i vattenkokaren?

Spelar det någon roll om jag häller kallt eller varmt vatten i vattenkokaren? Och kan man använda varmt vatten från kranen till matlagning? Få svaret här.

Vattenkokare ångar, kök i bakgrunden.

VARMVATTEN FRÅN KRANEN När ska du använda kallt respektive varmt vatten från kranen? Få svaret här.

© Colourbox

Det bör du undvika eftersom du kan bli sjuk av det. Du har säkert hört från din mamma eller någon som är hemma i köket att du inte får ta varmt vatten för att ge potatisen eller tevattnet ett försprång, men vad är egentligen problemet?

Varför bör jag inte använda varmt vatten till matlagning?

Anledningen till att du inte kan använda varmvattnet i kranen för din matlagning är att vattnet står i rören under förhållandevis lång tid, och att de höga temperaturerna kan lösa upp bakterier och kemiska förbindelser i rören, vilka sedan hamnar i maten. Om du kokar vattnet i matlagningen så kommer de flesta bakterierna i och för sig att dö. Men vill du vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du ändå alltid använder kallt vatten i din matlagning. Om du ska dricka vattnet direkt från kranen så låt det spola i några sekunder för att skölja ut det stillastående vattnet ur rören. Du kan ha en vattenkanna på köksbordet och fylla från kranen så att vattnet inte bara går till spillo.

Var dock inte orolig om du hittills har använt varmt vatten från kranen bara för att det går lite snabbare en sömnig måndagmorgon – då har du klarat dig. Risken för att du ska bli sjuk är liten – men den finns där.

När ska jag använda kallt respektive varmt vatten från kranen?

Använd VARMT vatten när du ska …

  • göra rent
  • diska
  • tvätta händerna

TIPS! Blommor med grenliknande stjälkar, som rosor, mår bäst i varmt vatten.

Använd KALLT vatten när du ska …

  • snabbtina kött
  • brygga kaffe
  • laga mat

TIPS! Blommor med örtliknande stjälkar, som tulpaner och liljor, ska ha kallt vatten.