Kolhydrater

Skärp koncentrationsförmågan med kolhydrater.

Kolhydrater är det näringsämne som levererar energi till hjärnan. Om du inte har tillräckligt med bränsle får du besked om det direkt, eftersom blodsockret sjunker och du får svårare att koncentrera dig.

När det händer sänder hjärnan signaler till muskler och mage om att arbeta med att leta upp kolhydrater. Det är det som händer på eftermiddagen, när alla tittar på klockan och varandra och tänker "Vems tur är det att köpa kaka?"

Samtidigt är kolhydrater musklernas speciella bränsle, särskilt under hårdträning.

För att garantera stabil och varaktig energi är det en god idé att begränsa mängden kolhydrater av den sort som tas upp blixtsnabbt av kroppen, ger snabb energi och förbrukas omedelbart. Till den kategorin hör till exempel socker, honung, vitt bröd och vitt ris.

Satsa i stället på den sort som tas upp långsamt, som inte ger samma blodsockersvängningar och stannar kvar i systemet under längre tid. Den sortens kolhydrater får du genom till exempel fullkornsprodukter och grova grönsaker.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background