Klok av ketchup - tomaten visar sin sunda sida

Lycopen: Gourmetkockar rynkar på näsan åt allt som inte har med färska råvaror att göra men icke desto mindre är det förnuftigt - och definitivt inte tecken på lite småslarvig livsföring - att fylla inköpsvagnen med ketchupflaskor och skalade tomater på burk i stället för med färska tomater!

Förklaringen är att bearbetade tomatprodukter innehåller mycket mer lycopen än färska tomater. Lycopen är ett färgpigment som har visat sig kunna förebygga sjukdomar och ålderdomskrämpor som dålig syn och minnesbesvär.

Tomatlycopenets förmåga att skydda kroppen mot sjukdomar har dokumenterats i flera vetenskapliga undersökningar. Exempelvis upptäcktes i en ny undersökning att de personer som hade högst lycopenhalt i kroppen hade ett markant bättre minne än de med låga halter.

En amerikansk undersökning av något äldre datum har visat att ju lägre blodets lycopenhalt är, desto mer skadade är cellerna på näthinnan - och därmed risken större för sämre syn på gamla dar.

Vapen mot cancer

En av de cancerformer som lycopen tycks ha en speciellt god effekt på är prostatacancer. Redan 1995 visade en stor undersökning vid Harvard Medical School positiva resultat. 48 000 män undersöktes, och det visade sig att tio portioner i veckan av en tomatprodukt minskade risken för prostatacancer med 35 procent jämfört med ett intag av endast en och en halv portion i veckan.

En senare undersökning avslöjade att cancertumörer hos prostatapatienter minskade betydligt efter en period på tre veckor med intag av 15 milligram lycopen två gånger om dagen.

Andra nya undersökningar pekar på att lycopen ger minskad risk för bröstcancer.