Ingen garvsyra

Det är ett vanligt missförstånd att te innehåller garvsyra. Men det som kan ge en teet bitter smak är inte garvsyra, utan flavonoider.

Flavonioder förenas med vissa proteiner i saliven och på så sätt kan det uppstå en lite besk smak, som felaktigt tillskrivits garvsyra. Missförståndet frodas till och med bland fackfolk, t ex marknadsförs en del tesorter under devisen "helt utan garvsyra".

Merparten av flavonoiderna frigörs från tebladen under loppet av de första minuterna som teet drar och de spelar också en kosmetisk roll. De förenar sig med den kalk som finns i vattnet och sätter sig därigenom som mörka ränder på koppen eller tekannan.

Te är vattendrivande. Och det beror på koffeinet som påverkar ett hormon som i sin tur påverkar bildandet av urin. Men den vattendrivande effekten kan faktiskt vara en stor fördel eftersom den skapar mer flöde genom njurar och urinvägar. Att te har en vattendrivande effekt betyder inte alls - som många tycks tro - att det uppstår underskott på vätskebalansen när man dricker te. Tvärtom! Te är ett alldeles utmärkt sätt att få vätska på.

Tre huvudgrupper

Te indelas i tre huvudgrupper: grönt te, svart te och oolong. Men allt te stammar från exakt samma växt, den evigt gröna tebusken med det latinska namnet Camellia sinensis. Bladen är tjocka och ovala och i regel är det bara toppskotten som plockas.

Ska te säljas som grönt te ångas bladen först för att sedan torkas. Ska det bli svart te av bladen ska de först ligga och vissna i 12-24 timmar och därefter krossas och bredas ut på stora bord. Där förenar de sig med luftens syre varigenom de blir bruna. Till sist torkas bladen. Oolong betyder "svart drake" men icke desto mindre är teet rödaktigt. Det är ett mellanting mellan grönt och svart te och det är inte särskilt vanligt.

Te är en ren naturprodukt och skördarna skiljer sig från ena året till det andra beroende på vädret. Precis som när det gäller vin finns det goda och dåliga årgångar i ett bestämt tedistrikt.

Inga färgtillsatser

Det förekommer inga färgtillsatser i te. Dock tillsätts ofta fruktbitar eller aromämnen. Earl Grey är t ex tillsatt bergamottolja från en frukt som är släkt med apelsin. Det är framför allt den yngre delen av befolkningen som älskar te med fruktsmaker.

80 procent av allt te som säljs i hela världen är svart men i Fjärran östern är grönt te vanligast. Även här hemma är konsumtionen av grönt te i stigande på popularitetslistan.

De flesta gör te på sitt alldeles egna, personliga sätt, och det är just det som är charmen med drycken. En del ska absolut ha tekannor av lera, andra vill ha teägg, tefilter eller tepåsar. Och det finns de som sätter in en kopp vatten med en tepåse i mikron. En dödssynd påstår många, som hävdar att tesmaken inte kommer till sin rätt när vattnet får koka upp långsamt.

Om man frågar de riktiga tekännarna låter det så här:
Det ska hällas stormkokande vatten över teet. Men generellt är det svårt att ställa upp regler för korrekt tebryggning, eftersom tycke och smak är och förblir individuellt.