Inga genvägar till snabbare förbränning

Det finns många myter om hur snabbt alkohol förbränns. Här får du klara besked.

Det finns många myter om hur snabbt alkohol förbränns. Många tror t ex att whiskypinnen förbränns på en timme men en person på 70 kilo förbränner endast sju gram alkohol i timmen, och det betyder att en drink som innehåller 12 gram alkohol tar det närmare två timmar att förbränna.

Nedbrytningen sker huvudsakligen i levern som arbetar i sitt eget tempo och inte låter sig påverka av vare sig svart kaffe eller en iskall dusch, ett bastubad eller en skvätt grädde. Det är bara att vänta tills levern är färdig med sitt arbete.

Sex snabba drinkar

Inleder man festen klockan 15 med 6 glas vin på stående fot stiger promillehalten mycket snabbt. Allt efter bl a kön och vikt stiger promillen efter de 6 drinkarna till cirka 1-1,3. Även om man inte dricker mer den dagen dröjer det ändå 7 1/2 timme innan promillen är nere på 0 igen. Viktigt att tänka på i samband med bilkörning!

Mat och alkohol ihop

Äter man samtidigt som man tar sig ett glas minskar
effekten. Dricker man exempelvis 6 glas vin samtidigt som man äter över en period på knappt 4 timmar stiger promillen för de allra flestas vidkommande aldrig över 1. Dricker man det sista glaset klockan 19 är promillen nere på 0 cirka klockan 22.30.

Ett glas var femte kvart

Det "sundaste" sättet att inta alkohol på under en fest är att fördela mängden jämnt över hela kvällen. Dricker man 1 glas vin med 5 kvarts mellanrum betyder det för de flesta att promillen aldrig kommer över 0,3-0,4. Det ger en behaglig känsla och mindre baksmälla dagen efter.

Mer fettvävnad ökar promillen hos kvinnor

När det gäller alkohol får kvinnor vackert finna sig i att den "lilla skillnaden" är ganska stor. Det beror framför allt på två omständigheter.

Män väger generellt mer än kvinnor. Det betyder att alkoholen hos män har en större kropp att fördelas i. Dessutom har kvinnor oftast mer fettvävnad ân män, och då alkoholen i stort sett håller sig borta från fettvävnad får en kvinna högra promille, även om hon väger exakt detsamme som en man.

Ett exempel: En ung man och hans flickvän bestämmer sig för att dela en flaska vin. De dricker precis lika mycket -ändå slutar hon med en promille på 1,3 medan hans promille inte är mer än 0,9.