Annons

Hur får vi i oss mer omega-3?

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med omega-3, eftersom det hjälper oss att hålla oss friska. Omega-3 finns i fet fisk, nötter och frön, och det är en bra idé att äta dessa varje dag. Det finns även tillskott av omega-3 som man kan ta för att få i sig mer av denna nyttiga substans.

Hur mycket omega-3 behöver man?

Det finns ingen exakt siffra på hur mycket omega-3 man behöver, eftersom det beror på en rad olika faktorer. Men i allmänhet rekommenderar läkare att man får i sig cirka 500 mg omega-3 per dag. Detta kan man göra genom att äta fet fisk som lax eller makrill två till tre gånger i veckan, eller genom att ta tillskott av omega-3. Det är alltid bra att prata med din läkare eller en professionell dietist som kan hjälpa dig att se om du behöver omega-3 och hur mycket du i så fall verkligen behöver. Var alltid försiktig när du börjar med något nytt tillskott och överdosera aldrig. På Dagensfokus.se testar man varje år olika kosttillskott för att hjälpa dig att hitta de bästa Omega-3-tabletterna och kapslarna.

Var kommer omega-3 fettsyror från?

Omega-3 fettsyror är en typ av mättad fettsyra som finns i fet fisk, nötter och frön. De flesta människor får i sig tillräckligt med omega-3 genom att äta fet fisk två gånger i veckan.
Men eftersom många idag inte gillar fisk eller tycker det är dyrt att äta den fetaste fisken som ofta är den dyraste, så finns det många olika tillskott på marknaden som innehåller äkta omega-3 fettsyror och kommer också att hjälpa dig att må bättre.

Varför omega-3 är viktigt för hälsan

Som vi nämnde är omega-3 är ett fettsyra som finns i fet fisk, nötter och frön. Denna fettsyra är viktig för hälsan eftersom den har många positiva effekter på kroppen. Omega-3 kan till exempel minska risken för hjärtinfarkt, stroke och cancer. Det kan också motverka inflammationer i kroppen, lindra symtom vid reumatism och astma samt bidra till en bättre hjärnfunktion. Dessutom är omega-3 bra för huden, håret och naglarna. Så som du kanske märker är detta något vi alla bör äta dagligen. Så om du vet att du inte äter särkilt mycket fisk, kolla först med din läkare och se sen till att köpa omega-3 kapslar som ger dig det du behöver av denna viktiga fettsyra.

Omega-3 är en fettsyra som är viktig för många olika funktioner i kroppen. Den finns främst i fet fisk, men det är inte alla som gillar det eller har tillgång till det. Därför kan det vara bra att ta tillskott av omega-3, för att få i sig den mängd som man behöver.