Håll dig sund med grov frukost

Du har hört det förr, men det tål att upprepas; ät frukost! Förutom att du ger kroppen bästa möjliga start på dagen sänker du din stressnivå med upp till 59 procent, visar en studie.

Får du fullkorn till frukost sänker du din stressnivå med upp till 59 procent, jämfört med om du hoppar över frukosten. Det visar en studie från den engelska brödproducenten Kingsmill.

Om du däremot regelbundet hoppar över din frukost ökar du risken för förhöjda kolesterolvärden och därmed för att du utvecklar hjärt-kärlsjukdomar.

Stor och lång studie

Slutsatsen kommer från forskare från University of Tasmania. De har följt 2 184 personer under 20 år, och en av slutsatserna av deras undersökningar är att de som inte äter frukost har mer ohälsosamt kolesterol i blodet, större midjemått och ett förhöjt så kallat ”fastande insulinvärde”. Alla tre faktorerna ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom.

Enligt forskarna finns det flera orsaker till de problem som är förknippade med att hoppa över frukosten: För det första äter de personer som hoppar över frukosten mer till lunch och har dessutom en allmän tendens att äta mer socker och färre vitaminer och mineraler. För det andra tränar de ofta mindre än personer som äter frukost.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background