Guide: Så sköljer du din sallad
Salladsblad är ofta boven i dramat när det handlar om matförgiftning. Här får du en guide till hur du sköljer salladen för att slippa magproblem.
Salladsblad är ofta boven i dramat när det handlar om matförgiftning. Här får du en guide till hur du sköljer salladen för att slippa magproblem.
Salladssäsongen är i full gång, men innan du får för många av de spröda, gröna bladen i dig så kom ihåg att skölja dem ordentligt. En stor analys från amerikanska Center for Science in the Public Interest utpekar salladsblad som högoddsare när det är fråga om matförgiftning.
Så sköljer du din sallad:
Isberg, huvudsallad med mera bör delas i enskilda blad, som vart och ett ska sköljas noga under rinnande vatten. Det räcker inte att skölja hela salladshuvudet eller bara doppa salladsbladen i vatten.
För att säkra en läcker måltid ska salladen vara hel torr innan du blandar i andra grönsaker. Torka den därför i en diskhandduk, eller slunga den torr i en salladsslunga.