Hur nyttigt är det med mat på burk?

Det finns ju ganska mycket konserverad mat, som bönor, makrill och annat, som är smidigt att ha i köksskåpet, men hur nyttigt är det egentligen att äta mat på burk eller i tetrapak?

Fredrik Paulún Det är en utmärkt fråga eftersom det ibland inte riktigt är som många tror.

Fryst mat, åtminstone när vi pratar om råvaror som grönsaker, bär, fisk, skaldjur, kött, frukt, med mera, är ofta näringsmässigt bättre än de färska alternativen. Det beror på att de skördas och packas när de är som bäst. Många färska produkter måste skördas långt innan de är riktigt mogna för att mogna på vägen till konsumenten. Det beror på att de annars skulle bli övermogna.

Ibland kan även konserveringen i tetrapak och burkar bidra till bättre egenskaper. Du tar upp mer antioxidanter från krossade tomater på burk, än från färska tomater. Det beror på att de tränger ut ur skalen och kärnorna vid konserveringen, vilket ökar din absorption av dem.

Baljväxter som linser, ärter och bönor är också väldigt bra konserverade eftersom upphettningen inaktiverar de antinutrienter som annars finns i baljväxter du kokar själv. Dessa antinutrienter hämmar upptaget av näringsämnen och ligger bakom de magbesvär många får av baljväxter. Konserverad fisk är också mycket bra, kanske främst på grund av det riktigt låga priset. Makrill i tomatsås kostar nästan inget men är en rik källa till omega-3-fett och fina proteiner.

Generellt är jag positiv till frysta och konserverade råvaror men då inkluderar jag inte fryst färdigmat som oftast har halvdålig näringskvalitet av ekonomiska skäl. När det gäller fryst mat brukar inte förpackningen vara något problem, men vanliga metallkonserver har ofta en insida täckt av ämnen som är mindre nyttiga, till exempel det hormonstörande BPA. Därför ska du i första hand välja glasburkar när du köper konserver. Just nu är det en het debatt om detta och förhoppningsvis försvinner snart de farliga ämnena ur våra burkar. Så är det till exempel med barnmatsburkar.