Fisk gör dig frisk i huvudet

Håll dig till fisk och sänk risken att få en stroke.

Kvinnor som äter fisk tre gånger i veckan har 16 procents lägre risk för att drabbas av stroke jämfört med kvinnor som bara äter fisk en gång i veckan. Det visar en svensk studie som omfattar 34 670 kvinnor som de har följt i över tio år.

Samma studie visar att kvinnor som äter mycket rött kött – alltså allt kött från fyrbenta djur – ökar risken för att drabbas av stroke. Bara 25 gram rött kött om dagen, eller 175 gram i veckan, ökar risken med 42 procent jämfört med kvinnor som håller sig under 25 gram.

Bakom det röda köttet kan det finnas flera förklaringar, enligt forskarna. Rött kött sätts exempelvis i samband med högt blodtryck, som är huvudorsaken till stroke. Dessutom kan innehållet av järn i rött kött sätta fart på produktionen av fria radikaler, som förstör vävnader.

När det gäller fisk anser forskarna att det är innehållet av omega-3-fettsyror och D-vitamin i fisk som skyddar mot stroke. De sunda fettsyrorna är sedan tidigare kända för att förebygga hjärt- kärlsjukdomar och diabetes och för att reducera mängden fett i blodet.