De här fetterna ska du äta

Läs om de senaste teorierna inom fettforskningen.

Mättat fett:

Ökar det skadliga LDL-kolesterolet, men förbättrar samtidigt det goda, förebyggande HDL-kolesterolet och är därmed troligtvis inte lika farligt som vi hittills har trott. Det finns inte tillräcklig dokumentation för att det ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och hjärtdöd. Men du bör inte äta hur mycket som helst av det, eftersom det finns hälsosammare val, till exempel omättat fett.

En del forskare anser att det mest mättade fettet är neutralt när det gäller hjärt-kärlsjukdomar, men att det är skillnad mellan olika matvaror: En del mättade fettkällor kan i allt väsentligt vara hälsosamma, till exempel ost och kokosnötfett.

Här finns det: Ibland annat kött, feta mjölkprodukter och kokosnötter.

Enkelomättat fett (MUFA):

Ökar det sunda HDL-kolesterolet. En spansk studie har visat att det minskar risken för att farligt fett lagras på magen.
”Tyvärr finns det inte tillräckligt med dokumentation för hur det påverkar hjärthälsan att byta ut mättat fett mot enkelomättat fett. På den punkten behövs det mer forskning”, säger Walter Willett, som dock själv är storkonsument av enkelomättat fett från bland annat olivolja, avokado och nötter.

Här finns det: Ibland annat avokado, nötter, olivolja och olika fröer.

Fleromättat fett (PUFA):

Speciellt vegetabiliska oljor (omega-6) ökar det sunda HDL-kolesterolet och sänker det skadliga LDL-kolesterolet. Fiskolja (omega-3) är i högre grad antiinflammatorisk samt skyddar hjärtrytmen.

Många studier dokumenterar att omega-3 kan förebygga plötslig hjärtdöd. Ny forskning visar att personer som byter ut det mättade fettet med fleromättat fett mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar.

Här finns det: Fisk, vegetabiliska oljor, frön och kärnor

Transfett:

Ökar det skadliga LDL-kolesterolet och sänker samtidigt det sund HDL-kolesterolet.

Här finns det: Transfett gömmer sig exempelvis i kex, kakor, färdigrätter och pommes frites.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background