Te ger massor av smak och hälsosamma ämnen i din mat utan att tillföra socker, salt, fett eller kalorier. Så här kan du få in det i din matlagning.
- Som marinad:Värm 1 kopp färskpressad apelsinsaft och låt 1 tesked teblad dra häri i minst 5 minuter. Sila bort bladen. Använd marinaden till exempelvis räkor, pilgrimsmusslor eller kyckling och låt det dra i en timma i kylskåpet.
Tips: Marinaden kan snabbt förvandlas till en sås genom att man tillsätter en finhackad vitlöksklyfta och 1 msk soja. Låt det koka upp och därefter sjuda tills det har kokat in lite.
- Som fond:Brygg en kopp te och häll den över kycklingen, nötkött eller fisk som fond till ugns- eller gryträtter.
Tips: Använd svart te när du normalt använder rödvin och grönt te i stället för vitt vin.
- Som krydda:Blanda 1 tsk finfördelade teblad med dina favoritkryddor. Gnid in blandningen i det råa köttet eller fisken och låt det dra i 19 minuter.