1) Naturgodis

Går du amok i naturgodishyllan i tron om att du snaskar i dig en massa nyttigheter? Tyvärr, så är det inte...

Bananchips - ett smart alternativ till godis, tänkte jag...

"Naturligt", "naturliga färgämnen", "utan tillsatt socker", "fibrer istället för socker" och så vidare... Säljargumenten är många och övertygande, och kan vara mycket vilseledande. Vi konsumenter ges intrycket att vi har valt en nyttig produkt, men den som tittar lite närmre på innehållsförteckningen ser snart att den innehåller massor av onyttiga ämnen.

Vi har en tendens att sätta likamedtecken mellan socker och godis, så när det står "utan tillsatt socker" eller "35 % mindre socker" på förpackningen tänker många av oss att det är nyttigt, eller i alla fall ett nyttigare val.

Tom energi

Men, bara för att det är mindre socker i en produkt, betyder inte det att det fortfarande kan vara riktigt mycket socker i den! För vad betyder 35 % egentligen? 35 % av vad? En sak kan du i regel alltid vara säker på och det är att socker är fullt av tom energi och att du får i dig massor av överflödiga kalorier även om du väljer det "naturliga" alternativet i butiken.

Ett bra exempel på detta är torkade bananer. De är långtifrån så naturliga och nyttiga som vi frestas till att tro. De flesta märken är doppade i socker och honung, stekta i kokosolja och med ett fettinnehåll på runt 35 gram per 100 gram.

Om man tittar på näringsvärdet rent generellt, är de torkade frukter och nötterna betydligt nyttigare än godis som oftast innehåller många olika sockerarter, konstgjorda aromer och färgämnen.