Ta vara på de långa och ljusa dagarna

Nu blir dagarna ljusare och längre, vilket gör det mycket lättare att röra sig de 30 minuter om dagen som rekommenderas.

På vintern kan det vara riktigt besvärligt att få sina 30 minuter motion om dagen, eftersom snö och slask sätter stopp för ambitionerna. Många försöker därför kompensera genom att träna färre gånger, men längre tid åt gången, vilket naturligtvis är bättre för dig än att helt låta bli.

Många fördelar

Under den ljusare årtiden är det betydligt lättare att komma ut och röra på sig, vilket är mycket hälsosamt. Flertalet studier bekräftar att daglig fysisk aktivitet är en av de faktorer som betyder mest för vår hälsa. Det har visat sig att risken för kvinnor att drabbas av hjärtattack nästintill halveras när de håller sig i form. På samma sätt kan den dagliga motionen förebygga bland annat bröstcancer, diabetes, högt blodtryck, depression, demens och övervikt.

Transport som träning

Ett av de klokaste dragen är att konvertera passiv transporttid till aktiv träningstid. Ta cykeln till arbetet i stället för bilen eller bussen - bor du långt från din arbetsplats, kan du cykla en bit av vägen. På så sätt känner du inte att du slösar bort din tid på en överfull buss eller i en stressande bilkö. Dessutom ser du till att få din motion varje dag.

En annan enkel och ibland förbisedd metod att få motion på är genom promenader. Du kan göra det vart som helst och när som helst. Dessutom behöver du inte duscha efteråt.

En promenad ger även möjligheten att prata igenom olika saker med din partner, syster, mamma, eller någon som du annars pratar för lite med i vardagen. Dessutom är det inte samma tempoväxlingar som i löpning, så ni kan hela tiden följas åt utan problem.

Om ni promenerar i ett lite snabbare tempo så att ni känner av pulsen, får ni även ett rejält träningsutbyte. Ni förbränner lika många kalorier genom att gå fem kilometer som att springa dem, det tar bara lite längre tid.