Annons för Billiga-testa.se

Tips på hur du ökar dina chanser att bli gravid

Att skaffa barn och bli förälder är en stor förändring, och det är även något som otroligt många drömmer om. Att få bli mamma eller pappa kan vara det viktigaste man gjort i hela sitt liv, men trots det behöver det inte vara en enkel uppgift att bli gravid. Nedan tar vi oss en titt på hur man kan öka sina chanser att bli gravid.

Knep för att bli gravid

Tyvärr finns det inga knep eller tips som fungerar till 100% för alla par och människor där ute. Medan vissa har turen att bli gravid första gången, försöker andra i flera år utan att det lyckas. Om man har problem med att bli gravid kan man givetvis få hjälp av sjukvården, dock krävs det att man på egen hand försökt innan man får hjälp.

Tips för att öka chanserna:

Testa din fertilitet

När det kommer till kritan, måste man vara tillräckligt fertil för att kunna bli gravid och skaffa barn, och detta gäller båda parter. Som tur är kan man som kvinna själv testa sin fertilitet, genom att göra ett ägglossningstest hemma. Vad testet gör är att det mäter hur vissa hormoner i kroppen ökar i samband med ägglossning, vilket sedan ger ett slutresultat på vilka dagar man är som mest fertil.

Rör på dig

Vi vet redan hur viktigt det är att man äter bra mat och rör på sig för att må bra, men detta är även väldigt viktigt då man vill bli gravid. Det finns studier på att både övervikt såväl som undervikt kan försämra chanserna att bli gravid. Men inte bara det, ju bättre fysisk skick man är i, desto bättre kommer kroppen att klara av prövningarna som graviditeten utsätter kroppen för.

Se över din kost och alkoholintag

Lika som motion ska man även i helt normala fall se till att äta sund mat och att inte förtära för många enheter i veckan. Men detta är i synnerhet viktigt då man vill skaffa barn. För att maximera graviditetschanserna ska man äta en balanserad och nyttig kost där man får i sig både frukt och grönt, men även alla viktiga näringsämnen.

Som gravid ska man avstå från alkohol helt och hållet, det vet vi redan. Men en överdriven konsumtion kan påverka både kvinnor och män negativt i försöken att bli gravid.

Naturläkemedel och andra mediciner

Om du, oavsett man som kvinna, vill bli gravid eller göra någon gravid är det en bra idé att se över de mediciner du äter. Det finns mediciner där ute som inte bara påverkar fertiliteten, utan som kan ge fosterskador. Så oavsett om du tar mediciner eller naturläkemedel kan det vara bra att med en professionell kolla vad som är okej och inte.

Om man inte kan bli gravid

Som vi snabbt nämnde finns det hjälp att få om man försökt i mer än ett år och därmed lider av ofrivillig barnlöshet. Steg ett när man söker efter hjälp är att kontakta en gynekologisk mottagning, infertilitetsklinik eller kvinnoklinik och på det spåret göra en utredning.