Annons

Slipp glasögon och linser när du tränar – därför ska du göra en behandling med ögonlaser

När du tränar vill du kunna fokusera helt på din träning utan att ha glasögon och linser. Det finns många fördelar med att göra en behandling med ögonlaser.

Det finns olika föreställningar om en ögonlaserbehandling, eller ska vi säga skrönor om dessa? En del tror även att själva undersökningen är farlig och gör ont. Men behandlingen är lika harmlös som en vanlig optikerundersökning. Själva ögonlaserbehandlingen ser många som det där stora läskiga, men det är fort över och du får lokalbedövning med ögondroppar.

Belöningen? Ett liv utan glasögon och linser.

3 olika operationsmetoder med ögonlaser

En ögonlaserbehandling passar dig under 45 år, som är närsynt, översynt eller har astigmatism, ett brytningsfel. Man går aldrig in i ögat, utan avlägsnar endast vävnad från hornhinnan. Det kan vara obehagligt, men det gör inte ont.

Den vanligaste operationsmetoden heter FS-LASIK. Har du stora synfel och tunna hornhinnor kan du normalt inte göra en FS-LASIK utan då finns istället TRANS-PRK eller LASEK som alternativ.

Kan jag skada mig om jag blinkar?

Under ögonlaserbehandlingen kan du inte blinka. Du har ögonlockshållare som håller upp ögonlocken åt dig hela tiden.

FS-LASIK är en ögonlaserbehandling där man använder en så kallad femtosekundlaser för att göra ett tunt lock i hornhinnans yttersta lager. 1-3 dagar efter din ögonlaserbehandling får du komma tillbaka för en uppföljning och kontrollera dina framsteg.

Direkt efter behandlingen kan du besväras av sveda och irritation i ögonen, men du får med dig ögondroppar hem för att själv kunna lindra svedan.

Då blir du nekad en behandling med ögonlaser

För att få göra en ögonlaserbehandling måste både en specialutbildad optiker och läkare ha gjort en bedömning och undersökt dina ögon för att se om det finns någon omständighet som gör att det inte går att behandla med ögonlaser. Det är 1 av 5 som nekas en ögonlaserbehandling för att optikern och läkaren gjort den samlade bedömningen att du inte har rätt förutsättningar.

© Foto: Unsplash

Fördelar när du tränar

Tänk dig att kunna träna utan att ha glasögon och linser. Du kommer se skarpt direkt när du slår upp ögonen på morgonen och du kommer se schampoflaskan i duschen. Men bäst av allt: du kan fokusera 100% på din träning.

Här kan du boka en undersökning