Skön, skönare, himmelsk sex

De flesta vet innerst inne - eller har en dröm om - hur de skulle vilja ha det för att vardagserotiken ska bli explosiv, passionerad och helt underbar. Så kasta loss, använd fantasin i stället för att förtränga lusten - sex ska vara en lek, inte rutin.

Vi har talat med fem kvinnor och fem män som har funderat över hur det vanliga sexlivet förvandlas till härlig erotik.

Kvinnors fantasier

Spännande sex - det är när min kille berättar erotiska historier samtidigt som han smeker mig - eller jag smeker mig själv (det tänder han på). Jag gillar historier om två tjejer som har sex. Men jag blir helt kall om han nämner mitt eller andras namn. Då blir det för konkret - det ska bara vara fantasi. Och så blir sex bra om vi har bestämt att nu är det bara den ene av oss det handlar om. Då kan vi slappna av helt och bara njuta.
Tanja, 29 år

Ett mycket pikant förspel kan göra herdestunden helt fantastisk. Om han rör vid mig och undviker bröstvårtor och klitoris. Men han ska gå mycket nära. Det blir extra upphetsande om beröringen sker med något annat än fingrarna, t ex kallt stål eller en fjäder. Traditionellt förspel som att han tar mig på brösten tills han tycker han kan tilllåta sig att stoppa in den - det tänder åtminstone inte mig.
Mia, 38 år

Sex blir otroligt spännande när han t ex ringer och säger att han kommer om en halvtimme. Och så ger han mig order om att göra mig klar, ta på en kort kjol och långa stövlar. Eller bara sitta helt naken på en stol och vänta på honom. Jag tycker om att han bestämmer vad jag ska göra. Det kan tyckas förödmjukande men det är enormt spännande. För han har ju en avsikt med det. Jag vet aldrig vad som ska hända och det sätter i gång min fantasi. När han sedan konmer hem kan han t ex beordra mig in på träningsbänken och sen tar han helt och hållet kontrollen över det fortsatta skeendet. En kväll ringde han och bad mig gå ner i parken och möta honom där. Det var otrevligt att stå där helt ensam men vansinnigt upphetsande. En annan gång ringde han och sa att han skulle ta en kompis med hem. Då blev jag lite nervös för tänk om jag inte tände på kompisen. Men det gjorde jag ...
Camilla, 24 år

Sex är alltid mer lustfyllt när det sker på andra ställen än det brukar. Att bara gå och lägga sig för att sova och så kanske ... det är inte särskilt inspirerande. Det krävs humor i sex. Att bindas vid sänggaveln vore inte dumt - förutsatt förstås att båda kan skratta åt det. En spritt språngande naken person, bunden vid sänggaveln, måste se urkomiskt ut. Jag fantiserar om att någon tittar på eller att det händer på ett ställe där risken finns att vi blir upptäckta. Men det är bara fantasier. Jag har verklighetstestet till godo!
Lena, 29 år

Uppvärmning är bra men inte bara lite puss och kram - nej, riktig uppvärmning, t ex en snabbis på köksbordet när man lagar mat. Alltså: Jag sitter på köksbordet och han står på golvet. På det sättet får han utlopp för sitt behov och kan slappna av. Och jag får ett smakprov på en lite längre akt senare. Så matlagning utan trosor är alltid bra. Och så är dominans i den lättare genren fantastiskt. Antingen utförd av honom eller mig.
Mona, 32 år

Mäns fantasier

Att bli överraskad och förförd gillar jag. Som om t ex min käresta en varm sommardag "råkar" nämna att hon inte har några trosor under klänningen och samtidigt diskret börjar flörta lite. Eller om hon kommer fram till mig på en fest och viskar att hon har glömt ta på sig trosorna - vilket är lite olyckligt för hon blir lite småkåt av att dansa med alla killarna. Det lägger grunden till en stämning som vi sedan bygger vidare på. Inte för att vi absolut genast måste kasta oss över varandra, även om det också kan leda till något passionerat. Men förväntningen om det där lilla extra byggs upp. Det handlar om att bryta gamla vanor och överraska på ett fräckt sätt.
Martin, 35 år

Det viktigaste är att en tjej visar att hon är sexuellt medveten - har sexiga underkläder, rakar sig på benen och trimmar sitt könshår. Ibland räcker det med att hon har välvårdade naglar eller en spännande, pikant doft. Hon ska signalera att hon är medveten om att hon är ett sexobjekt, att det är viktigt för henne, att hon gärna lägger ner både tid och pengar på att bli det. Jag vill att hon ska vara med på noterna, t ex tänder jag till tusen om vi smörjer in varandra i olivolja. Och naturligtvis tänder jag otroligt om en tjej är med på gruppsex. Men det har jag aldrig prövat ännu.
Johan, 34 år

Min syn på sex har utvecklats genom åren. I tonåren handlade det mer om att få sex så ofta som möjligt - inte om hur skönt det var. Nu har jag varit gift i över sex år och det betyder naturligtvis att min fru och jag har utvecklat vissa rutiner. Och när jag nu ska precisera vad skillnaden är på sex och skön sex är min första kommentar: När rutinerna bryts! Det vill säga: När hon tar initiativet och signalerar "Jag vill ha dig. Nu! Ta mig!". Gärna mitt på dagen. Det behöver inte nödvändigtvis vara utomhus. Men att bara se och uppleva alla fasetterna av hennes njutning gör sex till en större upplevelse. Det låter kanske banalt men så är det i alla fall för mig.
Lars, 31 år

Det bästa är när min käresta tar initiativet, gärna kelar med mina ädlare delar när jag t ex talar i telefon. Och när det går för henne - det är en fantastisk syn. Annat som gör sex fantastiskt kan vara pirrande bindningslekar och spontan sex på andra ställen än i sängen. Jag kan också gå och ladda upp genom att fantisera om henne tillsammans med andra kvinnor.
Rolf, 26 år

De absolut bästa erotiska upplevelserna är när min fru och jag är tillsammans utan någon form av preventivmedel. När vi vågar ta chansen att det kan resultera i ett barn. Då är det som om allsammans går upp i en högre enhet. Jag tycker det är en otrolig upplevelse att få lägga allt förnuft åt sidan och i stället bara låta hjärtat och känslorna styra. Generellt tycker jag det handlar om stämningar. Stämningen har stor betydelse för hur upplevelsen blir. Det är väl ungefär som med mat. Ibland kan en enkel måltid smaka bättre än maten på den bästa restaurang.
Olle, 35 år