Så blåser du nytt liv i passionen

Lev ditt eget liv

För att bevara passion och spänning i ett förhållande är det viktigt att inte leva alltför nära varandra hela tiden. Par som gör allting tillsammans för att exempelvis undvika svartsjuka tröttnar ofta på varandra. Så ut och träffa dina vänner eller delta i någon fritidsaktivitet på egen hand. Eller bestäm kvällar då ni inte har några plikter mot varandra och inte ska bestämma vem som handlar, lagar mat osv. En kväll som är helt och hållet din egen.

Ta till vara den lilla skillnaden

Kom ihåg den lilla skillnaden mellan män och kvinnor - praktiska joggingplagg understryker inte könet precis. Det kallas unisex - men det sexiga går förlorat i den gråmelerade träningsoverallen med knän i. Var kvinnlig i vardagslag - lite makeup, ett smycke, en välsittande bh, en förförisk doft ...

Är du man kan du understryka din maskulinitet genom att t ex gå i välsittande kläder, använda maskulin aftershave och genom att vara lite galant och ge henne små komplimanger och presenter - men aldrig typ ny golvmopp eller ett trevligt förkläde!

Planera passionen

Avsätt tid och gärna ekonomi till att vara tillsammans. I ett stressigt liv faller andan inte bara på - så vill ni ha passion så krävs det planering. Försök gå ut tillsammans minst en gång i månaden. Många par finner t ex stort nöje i att turas om att planera det månatliga arrangemanget.

Men låt det inte bli ett måste - kanske trivs ni bäst med en som planerar? Försök också införa en kväll utan TV. Eller köp en läcker massageolja och massera varandra en gång i veckan. Kanske leder massagen till mer intim närhet men det ska också vara okej att bara slappna av och njuta av varandras närhet - passion och sex är inte samma sak ...

Älska dig själv

Tyck om dig själv och din kropp. Och visa din käresta att du gör det. Ingen är perfekt men slarva inte med självrespekt, renlighet och vanlig kroppsvård. Om du inte "tänder" på dig själv gör din käresta det förmodligen inte heller. Gör därför något för att se ut och vara på ett sätt som du själv gillar. Och även om det är positivt om ni slappnar av i varandras sällskap är det viktigt att hålla ett visst avstånd i de intima sfärerna. Peta näsan eller prutta lägger inte direkt grunden till passionerade lustar.

Var uppmärksam och visa din kärlek

Fokusera på din kärestas bästa egenskaper och ge uttryck för din kärlek och hängivenhet på ett oförpliktande sätt utan att förvänta dig motprestationer. De tre små orden ger inte obegränsad tillgång till den andres kropp. Tänk på hur du kan visa din käresta uppmärksamhet. Män vill t ex gärna ha beröm. Och kvinnor uppskattar män som kan lyssna.

Ta tag i dina känslor

Om du på allvar vill blåsa liv i passionen måste du först och främst vara öppen - både mot dig själv och mot andra, inte minst din käresta. Har du svårt för att ge dig hän och odla passionen beror det i grund och botten på en omedveten rädsla för att bli sårbar och därmed kunna bli sviken. Den ångesten kan du komma till rätta med på två sätt.

Du kan gå tillbaka till din barndom och betrakta dina föräldrar med vuxna ögon. Du måste våga bedöma objektivt. Har du upplevt att de svikit dig så erkänn det i stället för att ursäkta dem och förneka dina negativa känslor.

Samtidigt kan du också öva dig i att vara öppen - helt enkelt genom att vara det. Tala om dina känslor - och öva dig i att lyssna till andras, såväl din kärestas som dina barns.

Hejda dig själv när du förnekar deras känslor med påståenden som "så farligt är det väl inte heller", eller "jovisst, men tänk på att ovan molnen är himlen alltid blå". Är det svårt att komma i gång kan en självhjälpsgrupp eller samtal med en psykolog främja processen.