Orgasmens hemligheter

Att få eller inte få orgasm är ett av de få tabubelagda ämnen som finns kvar i sexlivet.

Men orgasm får inte avfärdas som något bara vissa kvinnor kan uppleva - träning kan råda bot på eventull oförmåga och kvinnan måste själv ta ansvaret för att få den.

"Mycket bra i sängen". Eller: "Vi hade jätteskönt sex". Eller: "Nej, han var faktiskt en riktig dönicke i sängen". Det är mycket vanligt att kvinnor pratar om sitt sexliv och sin partner. Men trots det frigjorda snacket återstår ett tabubelagt ämne: orgasm! För även om det är helt okej att tala om fantastiskt sex så tar det fortfarande emot att erkänna att man har svårt för att få, eller aldrig har fått, en orgasm.

Massor av kvinnor simulerar för att få samlaget undanstökat så fort som möjligt och otaliga kvinnor påstår på fullaste allvar att de inte kan få orgasm, även om de kan få en klitorisutlöst orgasm. Men klitorisorgasm är inte riktigt acceptabelt om man ska tro på sin förmåga som älskarinna. I verkligheten kan högst 30 procent av alla kvinnor uppnå orgasm utlöst från slidan. Så "noll orgasm" är faktiskt ett problem för de flesta kvinnor. Det är inte något fel på dem. Psykiskt och fysiskt är det helt vanliga kvinnor som inte har några problem med män och sex och inte har svårt för att ge sig hän. Ändå tycks den underbara upplevelsen att få orgasm tillsammans med en partner ligga utom räckhåll för dem.

Utan orgasm uppstår problem

Det finns kvinnor som inte är i stånd att få orgasm, vilka hjälpmedel och tricks de än tar till. Inte ens världens bäste älskare kan ge en kvinna orgasm om hon längst inne i sitt underlivsmedvetna inte vågar släppa loss. I sådana fall kan psykolog- och/eller sexologhjälp bli nödvändigt. Men i grund och botten handlar det också om att kvinnan tar ansvar för sig själv.

Det allvarligaste hindret för att få en lösning på en kvinnas orgasmproblem är att hon lägger ansvaret på mannen. Om hon inte kan få utlösning från slidan förväntar hon sig att han stimulerar klitoris med fingrarna eller slickar henne.

Det finns män som slickar i timmar för att det ska gå för henne - det är jobbigt, inte särskilt passionerat och minst av allt upphetsande! Det finns män som tycker att det är så tråkigt att stimulera kvinnan att de bara tillfredsställer sig själva. På en passiv kvinna! Han anstränger sig kanske på sin höjd till påsk och pingst - om hon inte för länge sedan har tappat lusten ...

Och till skillnad från de flesta män önskar kvinnan inte nödvändigtvis orgasm varje gång hon har samlag. Ibland är hon nöjd med att bara känna mannen inne i sig, att känna närhet och ömhet. Men om kvinnan inte får orgasm när hon vill - det är då det uppstår problem i förhållandet. Hon blir frustrerad och tappar lusten. En ung och oerfaren kvinna kan kanske fungera i åratal utan orgasm eftersom så mycket annat är spännande. Men i längden tar frustrationerna överhand och påverkar hela förhållandet.

Kvinnan måste själv ta ansvaret

Problemet i hela denna orgasmdiskussion är att män får överta ansvaret för kvinnors orgasm. Den amerikanska författaren och sexologen D Claire Hutchins tar upp ämnet i en provocerande bok - "5 Minutes to Orgasm" - där hon helt frankt kallar det slaveri att mannen ska ge kvinnan orgasm.

Kvinnan bör enligt författaren själv ta ansvaret för sin orgasm och inte bara instruera mannen. Hon ska helt enkelt ge sig själv orgasm. Precis som mannen ger sig själv utlösning genom att stöta upp penis i kvinnans slida så ska kvinnan se till att klitoris stimuleras på rätt sätt.

Det hjälper inte att försöka inbilla sig att kvinnans orgasmpunkt sitter i slidan bara av det skälet att det råkar passa ihop med mannens sexualitet. Det sexuellt känsligaste området är klitoris. Om man överför "slidstimuleringsteorin" på mannen så är det som om man skulle försöka ge mannen utlösning uteslutande genom att smeka hans testiklar ...

De mest lästa artiklarna just nu
Sömn

SCHEMA: Så mycket sömn behöver du

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Yogaövningar

Krigare 2

Hälsa

TOPP 10: De bästa källorna till kalium

Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Mer om Sex
Sex

Får du tillräckligt med (bra) sex?

Sex

Är det sunt att onanera?

Sex

Därför blir du så glad av sex

Sex

6 saker du inte visste om orgasmer

Sex

4 tips som gör dig nyförälskad i din partner

Sex

Därför kan det göra ont efter sex

Sex

Så produktiv blir du av att få orgasm

Sex

De 6 bästa tipsen för mer och bättre

Sex

Så får du större sexlust

Sex

Regelbundet sex boostar din hjärna

Sex

5 saker som håller igång sexlivet

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen