Kvinnor tänder på romantik

Om det krävs mer än synen av en stor och bultande lem för att du ska bli tänd så är du helt normal! Ny forskning fastslår att kvinnors sexlust ofta börjar mellan öronen, och att det i regel krävs romantik, lugn och intimitet innan vi också tänder till mellan benen.

Du har kanske själv haft en liten aning om det, men nu ger forskarna dig rätt: Det ÄR faktiskt skillnad på vad som tänder sex­lusten för män och kvinnor! Exempelvis kan 70 procent av alla män spontant få lust till sex vid synen av en fin kropp på gatan. Mot­svarande tal för kvinnor är nere på 10 till 20 procent.

Siffrorna, som talar för sig själva, kan läsas i den nya boken ”Come As You Are”, skriven av den amerikanska sexologen Emily Nagoski. I boken skriver Nagoski att det krävs mer lugn, intimitet och romantik för att väcka kvinnors sexlust, och att de i regel först tänder när barnen är nattade, tvätten är upphängd och partnern kysser dem mjukt i nacken.

Det uttalandet håller sydkoreanska gynekologen och forskaren Hana Yoon från Ewha Womans University i Seoul med om helt. Jämfört med män måste flera olika faktorer vara på plats innan en kvinna blir upphetsad: personliga relationer, familjeförhållanden, barn, känslor, fysiskt tillstånd, menstruation, omgivningarna, med mera, förklarar hon.

Hana Yoon hänvisar till en rad hjärnskanningar hon gjorde 2013. De visade att flera områden i kvinnors hjärnor blev kraftigt aktiverade vid synen av erotisk film, med en romantisk och känsloladdad handling, medan mäns hjärnor inte alls reagerade på den här typen av film. Här var det i gengäld fullt utslag vid klassisk porrfilm, med mer explicita sexscener.

Lust uppstår mellan öronen

I princip kan man säga att kvinnors sexlust snarare uppstår mellan öronen än mellan benen. En klassisk modell för människans sexuella respons börjar förvisso med spontan sexlust som leder till sexuell upphetsning, men en del sexologer menar att det är tvärtom för många kvinnor. En av dem är amerikanska Emily Nagoski, och hon uppmanar kvinnor att inte bedöma sin egen sexualitet efter andras förväntningar eller erfarenheter.

Alla kvinnors sexualitet är unik, precis som ett fingeravtryck, och vi kvinnor är också mer varierade än män i förhållande till våra kroppar, våra sexuella reaktionsmönster och det sätt som vår kropp reagerar på sexuella signaler i omgivningarna, säger hon.

Hjärna och kropp i otakt

Kvinnors sexualitet kompliceras också av att deras hjärna och kropp ofta går i otakt när det gäller hur sexuellt upphetsade de egentligen är. En man har nästan alltid lust till sex om hans penis är erigerad. Hos kvinnor är det däremot inte alls lika stor koppling mellan deras sexlust och slidans tillstånd, det vill säga hur fuktig den är och hur svullna slidväggarna är av tillströmmande blod.

Forskaren Nicole Prause från University of California i Los Angeles, studerade 2013 fenomenet lite närmare, när hon undersökte 32 kvinnors slidor medan de hade sexuella fantasier. När kvinnorna hade tänkt på sex under en tid och fick frågan om hur upphetsade de var så fanns det nästan ingen koppling mellan deras var svar och forskarens mätning av slidans tillstånd. Men om de sam­tidigt blev tillsagda att föreställa sig hur fuktiga de var i slidan så blev de inte bara bättre på att bedöma graden av kroppens sexuella upphetsning, de kände sig dessutom mer upphetsade.

6 TIPS: Så här boostar du din sexlust

1. Sov gott och länge

En god nattsömn är bra för sexlivet. 2015 frågade kliniska psykologen Jeffrey Ciesla från Kent State University i USA under två veckor 171 kvinnor om hur de hade sovit, om de hade haft sex och hur sexuellt upp­hetsade de hade varit. Det visade sig att varje extra timme nattsömn gav 14 procent större sannolikhet för att kvinnan hade sex med sin partner följande dag. Och ju längre hon sov per natt i genomsnitt, desto mer upphetsad var hon under samlaget.

2. Fokusera på din slida

När du ligger i sängen med din partner ska du fokusera tankarna på din slida, och försöka känna hur fuktig den är, och hur blodet strömmar till området och får slidväggarna att svälla upp. Det låter kanske lite underligt, men en amerikansk undersökning visade 2013 att metoden fick kvinnor att känna större sexuell upphetsning och samtidigt faktisk ökade blodgenomströmningen så att slidan blev förberedd på samlag.

3. Ha sex direkt efter hans träning

När din partner precis kommit hem, rejält svettig från löprundan eller gymmet, är det störst chans att du har lust att ha sex med honom. En amerikansk undersökning från 2007 visade att ämnet androstendion, som finns i männens svett, inte bara gör kvinnor mer sexuellt upphetsade, utan också får dem på bättre humör.

4. Använd rätt örter

Växter innehåller många ämnen som påverkar kroppen, och därför är det i och för sig ingen överraskning att några av de här växterna påverkar sexlivet. En del växter har till exempel hormonliknande effekter, andra kan i liten ut­sträckning förändra hjärnans nervsignaler medan andra reglerar blodomloppet och leder mer blod till våra könsorgan. Flera studier har således visat att roten från den pepparrots­liknande växten Maca (Lepidium meyenii) ökar sexlusten hos både män och kvinnor, medan en blandning av växterna Ginkgo och Muira puama (Ptychopetalum) från Amazonas regnskogar ger kvinnor större sexuell tillfredsställelse och mer intensiva orgasmer.

5. Drick ett glas rödvin per dag

Rödvin i moderata mängder skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, och enligt en italiensk undersökning från 2009 kan det också vara bra för sexlivet. Forskarna från Chianti-området i Toscana intervjuade 798 kvinnor om deras sexliv och fann att de som dagligen drack 1–2 glas rödvin, hade större sexlust och hade en fuktigare slida under samlaget än de som antingen drack mer eller inte alls drack alkohol. Det är okänt om det är specifikt rödvinet eller alkoholen som står för den positiva effekten.

6. Tala med din läkare

Om din sexlust är så låg att det ger dig problem i ditt förhållande bör du överväga att tala med din läkare. Hon kan erbjuda dig sex- eller parterapi, och efter­som bristande sexlust också berör din eventuella partner är det en bra idé att ta med honom till terapeuten. Läkaren kan också undersöka om det finns någon konkret, fysisk orsak till problemet, eller om det beror på till exempel biverkningar av medicin. Vid behov kan läkaren också ordinera hormonbehandling i form av till exempel östrogensalva i slidan eller testosteron.