Häng inte med huvudet

Trots att de flesta män drabbas av impotens någon gång talar vi aldrig om det. Tyvärr - för även om problemet är stort är det inte olösligt. Läs här hur du kan tackla impotens. Andra kan ju få användning för din kunskap ...

Det finns väl få saker vi män fruktar mer än om den verkliga huvudpersonen under täcket skulle drabbas av scenskräck, precis när ridån skall gå upp. Farväl mandom. Farväl drömsex. Tjena munktillvaro. Resten av livet kommer att präglas av isolering och avhållsamhet.

Även om impotens kan drabba alla, är det kanske den åkomma som det finns allra flest tabun omkring, och de flesta är återhållsamma med att berätta för till och med sin bästa vän om impotens - ja, många av oss är så dumma att vi tror att vi kan hålla det hemligt för vår partner.

Därför kan man lätt känna sig ensam om den lille rackaren inte vill som man själv vill. Du kan emellertid vara ganska säker på att du förr eller senare råkar ut för sviktande potens. Det är nämligen ett stort antal män som någon gång i sitt liv upplever en allvarlig och långvarig impotens.

Det finns dock en god nyhet: impotens går att bota! I en mycket stor del av fallen är det möjligt att göra något åt problemet, oavsett om orsaken är fysisk eller psykisk. Och då snackar vi inte bara om det nu världsberömda potenspillret Viagra.

Förvirrat tillstånd

När det börjar hetta till är det inte så många som tänker på vad som egentligen händer i de ädlare delarna. När mannen blir upphetsad sker en tillströmning av blod till penis som fyller två svampliknande svällkroppar - han får kort sagt stånd. Erektionen kan normalt upprätthållas tills samlaget är slut.

Om en man emellertid drabbas av impotens, kan han helt enkelt inte få erektion. Eller så kan han bara få en kortvarig erektion som avtar inom några minuter. I enstaka fall är det inga som helst problem med styvheten, men det är däremot stört omöjligt att få till en utlösning.

Ett bra sätt att ta itu med problemet är att undersöka om mannen kan få erektion och utlösning på egen hand. Han kanske kan onanera utan några som helst problem, medan systemet sviker fullständigt när partnern är närvarande. I så fall är det nästan säkert ett psykiskt problem.

Den viktigaste orsaken till denna form av impotens är rädslan för att inte kunna prestera. Om man skall försöka få till det med sta'ns snyggaste tjej kan även den bäste älskare frysa till.

Om du oerhört gärna vill göra ett gott intryck i sängen och tänker alltför mycket på hur pinsamt och förödmjukande det kommer att bli om allt går åt skogen, då är du på god väg att bli ägare till något som totalvägrar att resa sig.

Just därför är det inte ovanligt - faktiskt fullständigt normalt - att många män får potensproblem, när de första gången skall ha samlag med en kvinna som de verkligen är förälskade i. Däremot står den som en flaggstång vid alla möjliga tillfälliga sexuella eskapader.

Det bästa sättet att tackla det är att bara ta det lugnt och berätta för partnern om problemet. De flesta kvinnor är förstående om du lugnt och sansat förklarar att i kväll vill den bara inte. Hoppa över alla krystade bortförklaringar.

Och ärligt talat - om hon inte kan förstå det, är hon då värd att satsa på? Om du väljer den metoden, kommer problemet med ganska stor sannolikhet att försvinna av sig själv efter några gånger.

Psykiskt betingad impotens kan emellertid uppstå även i fasta förhållanden. Då kan den vara en vink om att man skall en timeout och tänka över sitt liv lite.

Stress på arbetet, småbarn i huset eller flyttning till en annan del av landet kan orsaka stress som helt tömmer din kropp på lust. Om man sedan ändå tycker att man bör uppfylla sina äktenskapliga plikter, kan systemet reagera genom att stänga av huvudströmbrytaren till bamse. I så fall gäller det att ta sig tid. Låt till exempel far- och morföräldrar ta hand om barnen en helg och upptäck varandra igen.

Fysiken retas

Störningar i det mentala utgör omkring hälften av alla fall av impotens. Resten har fysiska orsaker, och här kan läkaren komma in. Han kan göra en rad undersökningar för att upptäcka vad som är fel.

En viktig skurk i sammanhanget är läkemedel. En lång rad olika medikamenter - bland annat antidepressiva medel och medicin mot för högt blodtryck - kan göra att potensen blir lidande.

Likaledes löper patienter med åderförkalkning och hjärtkärlsjukdomar en ökad risk för impotens. Prostataproblem är kända för att gå hand i hand med potensproblem, och detsamma gäller diabetes.

Impotens som beror på sjukdom kan i en del fall avhjälpas helt eller delvis med olika preparat. De verkar dock inte på alla. Mannen kan också lära sig att spruta in ett ämne i penis som framkallar erektion.

Injektionen skall göras cirka tio minuter före föreställningen, och erektionen håller i sig i upp till ett par timmar. Den här typen av behandling fungerar på ungefär tre av fyra.

Man kan på liknande sätt försöka med mekaniska hjälpmedel, till exempel en så kallad pubisring, som placeras kring roten av penis - eventuellt efter att man först har använt en vakuumpump. Det är en tättslutande cylinder, som skapar ett undertryck runt penis, vilket framkallar styvhet.

De mest lästa artiklarna just nu
Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Hälsa

TOPP 10: De bästa källorna till kalium

Yogaövningar

Krigare 2

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Mer om Sex
Sex

Får du tillräckligt med (bra) sex?

Sex

Är det sunt att onanera?

Sex

Därför blir du så glad av sex

Sex

6 saker du inte visste om orgasmer

Sex

4 tips som gör dig nyförälskad i din partner

Sex

Därför kan det göra ont efter sex

Sex

Så produktiv blir du av att få orgasm

Sex

De 6 bästa tipsen för mer och bättre

Sex

Så får du större sexlust

Sex

Regelbundet sex boostar din hjärna

Sex

5 saker som håller igång sexlivet

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen